René Beerkens en Evripidis Papadopolous over autonoom telen:

"Besteed meer 'quality time' aan je planten"

Tholen - Als je team de Autonomous Greenhouse Challenge wint, mag je jezelf rustig expert noemen in de autonome teelt. René Beerkens, die al 20 jaar voor Hoogendoorn Growth Management werkt, en Evripidis Papadopoulos, die als data & algoritme-expert voor Hoogendoorn heeft gewerkt tijdens de challenge en nu terug is op zijn post als onderzoeker en data-analist bij LetsGrow.com, waren beiden betrokken bij het winnende team AuTomatoes. Vanuit het hoofdkantoor van Hoogendoorn deelden ze online, via een webinar, een aantal inzichten met telers.

Plant Empowerment
Aan de basis van de holistische benadering van Hoogendoorn, zo legt René uit, staat het concept Plant Empowerment, wat als Het Nieuwe Telen 2.0 gezien kan worden. "We zijn niet alleen een technische leverancier, maar spenderen ook een enorme hoeveelheid tijd aan onderzoek en ontwikkeling," vertelt René.

"Nederland heeft uitgebreide ervaring in het telen van planten, vooral door het gewoon te doen, en dat gaat soms met vallen en opstaan," vervolgt hij. Nu telers meer gebruik zijn gaan maken van de natuurkundige- en plantfysiologische informatie afkomstig uit onderzoek, kunnen ze ook snel vooruitgang boeken met een meer op data gefundeerde teeltaansturing. 

Datagestuurd
Hierdoor rijst de vraag: waarom gaan we voor datagestuurd telen? "We hebben niet voldoende experts in het veld," zegt René, "investeerders willen een snelle ROI (ze willen investeren in iets wat vanaf het begin meteen werkt), maar het belangrijkste is dat we de aarde op een betere manier willen achterlaten, voor onze kinderen, door minder hulpbronnen te gebruiken."

De Autonomous Greenhouse Challenge was een perfecte mogelijkheid om deze datagestuurde benadering te testen. Dit deden ze met een verscheidenheid aan sensoren waarmee gegevens over de luchttemperatuur, luchtvochtigheid, CO2, EC en worteltemperatuur, planttemperatuur en lichtniveaus werden verzameld en op één plek werden opgeslagen. Zo kon het team altijd en overal bij deze data.

Het team bestond uit leden uit verschillende disciplines, die één keer per week online bij elkaar kwamen. Het dashboard, dat werd gebouwd op het platform van LetsGrow.com en werd aangepast voor Hoogendoorn, hielp hen bij de data-analyse en het nemen van de juiste beslissingen. Evripidis: "Hierdoor konden we veel tijd besparen en dankzij de holistische benadering ruimte vinden voor verdere optimalisatie."

Resultaten
Het belangrijkste onderdeel van het webinar was uiteraard de bekendmaking van hun aanpak in de challenge. Het team maakte gebruik van een datagestuurde, strategische benadering en baseerde hun strategieën op historische gegevens van omgevingsfactoren. Tijdens de challenge werden er aanpassingen aan het AI-systeem gedaan om tegemoet te komen aan de veranderende omstandigheden, zoals te zien is in de grafiek hieronder met de RTR (ratio temperature radiation).

"Je zou niet de hele dag achter je computer moeten willen doorbrengen," legt Evripidis uit, "dus het algoritme doet automatisch aanpassingen, op basis van feedback vanuit het gewas."

Het kan eng klinken om je geliefde gewas in handen te geven van een autonome computer, maar de holistische benadering van het team AuTomatoes biedt de teler de geruststelling dat ze het gewas ook kunnen zien, zelfs wanneer ze zelf niet in de kas zijn. De afbeelding hieronder laat zien hoe het dashboard eruit ziet.

René legt uit dat je ook met hulp van een timelapse naar de gewasontwikkeling kan kijken in het dashboard en zodoende de dagelijkse ontwikkeling kunt vergelijken. Dat is uiteraard beter dan alleen op 1 moment naar de planten kijken in de kas, omdat de veranderingen in het gewas duidelijker te zien zijn.

Datagestuurde operationele benadering
De volgende grafiek toont twee identieke dagen met dezelfde buitentemperatuur en windsnelheid. Op de eerste dag (links) fluctueert de temperatuur veel, vertelt Evripidis. Op de tweede dag is dit veel minder, dankzij een ventilatie-oplossing vanuit het autonome systeem, wat uiteraard een veel beter resultaat geeft op het gewas.

Alhoewel telers volledig zijn gericht op ventilatie of temperatuur, vertelt Evripidis hoe ze uitkwamen bij VO-beheersing. "We houden de ramen zoveel mogelijk gesloten om de luchtvochtigheid binnen te houden, waarbij we er natuurlijk ook voor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt en de gewasactiviteit beheerst wordt. Dan blijven de huidmondjes open en is de fotosynthese optimaal. Als je de luchtvochtigheid binnen houdt, houd je ook CO2 binnen, dus dat is een win-winsituatie." Met VO-Control is het niet langer nodig om met P-banden en ventilatietemperatuurinstellingen te werken. Telers kunnen vijf punten instellen en de rest wordt automatisch geregeld.

René en Evripidis bespraken ook hoe het autonome teeltsysteem gedurende de challenge omging met irrigatie en assimilaten. Meer over irrigatie is te lezen in dit artikel van Godfrey Dol. Hoogendoorn deelde informatie over het realiseren van een optimale balans in assimilaten in dit artikel

Quality time
Tot slot kan gesteld worden dat een teler veel meer kan doen op basis van data. "We hadden een teler die nog nooit tomaten had geteeld in Nederland en op basis van alleen data en beelden ging hem dit heel goed af," deelt René. Hij zegt dat telers "minder tijd hoeven te besteden aan hun klimaatregeling en hierdoor meer 'quality time' kunnen besteden aan hun planten."

Evripidis: "We proberen te ondersteunen, niet van alles over te nemen - wij bouwen de auto, jij rijdt erin." Of zoals René het uitdrukt met een andere metafoor: "Een vliegtuig kan zelf vliegen, maar de piloot moet nog steeds weten wat er op de achtergrond gebeurt. We kunnen veel doen met datagegevens, maar we hebben nog steeds te maken met natuurlijke organismen die veel slimmer zijn dan wij - ze hebben zich in de loop van miljoenen jaren ontwikkeld, en wij zijn pas sinds een paar jaar bezig met een inhaalslag om hun gedrag te digitaliseren."

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven