"dit jaar hebben we eigenlijk geen middelen meer gedoseerd"

Schoner bassinwater en schone filters in test nanobubbles bij Prominent Grevelingen

Bij Prominent Grevelingen is in de lente van 2020 een Moleaer Clear Nanobubble Generator geïnstalleerd. Het doel: onderzoeken of deze technologie in staat is om algen in het bassinwater gedurende de zomer te verminderen en de algehele waterkwaliteit te verbeteren.

De tomatenteler bood een leercasus aan en daardoor hebben producent Moleaer en de telers, dankzij frequente metingen, veel geleerd, zo vertellen zij. "Er zijn diverse interessante verbeteringen waargenomen."

Waterkwaliteit structureel verbeteren
De nanobubblegenerator heeft twee werkingsprincipes die de waterkwaliteit van bassinwater verbeteren en algen afbreken. Allereerst door zuurstof goed te verdelen van oppervlak tot bodem. Ten tweede door oxidatie. Door zuurstofverrijking en oxidatie op de bodem, vermindert de organische sedimentlaag, waardoor er minder voedsel voor algen beschikbaar komt. De oxidatie zorgt ook voor afbraak van algencellen.

Belangrijk is dat de werking van een nanobubblegenerator ervoor kan zorgen, dat de waterkwaliteit structureel verbeterd en niet tijdelijk zoals bij traditionele beluchting of chemicaliën. Processen die zich echter hebben opgebouwd in jaren, vragen wel tijd om te veranderen. Dit kan variëren van weken tot maanden en is afhankelijk van een aantal kwaliteitsparameters bij aanvang.

Royal Brinkman heeft de Moleaer Clear geïnstalleerd

Duidelijke aanwijzingen
Arnold Groenewegen van Prominent Grevelingen: “Wij waren gewend om vanaf april op basis van de kleur van het bassinwater middelen te doseren om de algengroei te remmen. Ik denk dat veel telers dat net zo doen. Dit jaar hebben we eigenlijk niets meer gedoseerd en vertrouwden we op de Moleaer Clear.

Vervolgens zijn we gaan kijken naar diverse filters in de kas. Allereerst het zandfilter. Dat spoelen we nu twee tot drie keer later door dan voorheen, een belangrijke indicatie dat er minder algen in het water zitten.

Vervolgens zijn we naar het biofilter gaan kijken. Ook dat blijkt schoner te blijven, we harken nu ook veel later. Als laatste hebben we 50% minder waterstofperoxide meegedruppeld om de druppelslangen schoon te houden. Duidelijke aanwijzingen dat de kwaliteit van mijn bassinwater verbeterd is. Die Moleaer unit gaat wat mij betreft niet meer weg."

Verschillende metingen
Michiel de Jong van Moleaer vult aan: “Wij hebben bijna wekelijks verschillende metingen gedaan van het bassinwater. Allereerst het zuurstofgehalte, dat van oppervlakte tot op de bodem verzadigd is. Daarnaast is een Secchi-disk gebruikt om de helderheid van het water te meten. Die metingen hebben laten zien dat het water helder tot op de bodem werd.

Natuurlijk blijven er variaties zichtbaar, het blijft een natuurlijk ecosysteem. Extra veel zonlicht, maar ook een plotse regenbui kunnen een stimulerend effect op algengroei hebben. Ook daarvan verwachten we dat over tijd die stimulans steeds minder uitwerking heeft op algengroei, omdat langzaam de organische laag op de bodem verminderd." 

Nanobubbles
De Moleaer Clear is ontwikkeld om nanobubbles uit de omgevingslucht in oppervlaktewater te brengen om zodoende de waterkwaliteit te verbeteren. De nanobubbles vermengen zich door het gehele watervolume en worden daarbij geholpen door de wind. Nanobubbles stijgen niet op, maar bewegen zich kris kras door het watervolume.

Per eenheid water, brengen Moleaer Nanobubble Generatoren de meeste nanobubbles in het water. Door de lange verblijftijd van de nanobubbles en het enorm grote contactoppervlak tussen gasbelletje en water, lost de zuurstof heel efficiënt op. 

Voor meer informatie: 
Moleaer 
info@moleaer.com 
www.moleaer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven