bouw bio-energiecentrale gestart

AGF-afval Nieuw-Zeelandse telers gaat energie opleveren

Pal naast een tomatenkas in Reporoa komt de eerste grootschalige bio-energiecentrale van Nieuw-Zeeland. Na de zegening van het land door Ngati Tahu-Ngati Whaoa, zal de bouw van start gaan van de nieuwe anaerobe vergistingsfaciliteit die eigendom is van Ecogas - een joint venture tussen Pioneer Energy en Ecostock Supplies - op grond die eigendom is van T&G Fresh, een van de grootste AGF-bedrijven van Nieuw-Zeeland.

De geplande faciliteit

De directeur van Ecogas, Andrew Fisher, zegt dat deze faciliteit Nieuw-Zeeland zal helpen om een ​​deel van de 327.000 ton voedselafval per jaar af te handelen, dat momenteel op stortplaatsen in het hele land terechtkomt. “Door gebruik te maken van innovatieve technologie, zal onze anaerobe vergistingsfaciliteit niet alleen helpen om de voedselverspillingproblematiek in Nieuw-Zeeland aan te pakken, maar ook om de lokale gemeenschap en lokale kassen van stroom te voorzien, lokale landbouwgrond te verrijken en banen en groei te creëren voor de regio”, aldus Andrew Fisher.

CO2
De faciliteit, die in 2022 operationeel zal zijn, zal 75.000 ton organisch afval van bedrijven en particulieren op het Noordereiland in deze zeer centrale locatie omzetten in duurzame hernieuwbare schone energie.

"Er zal genoeg energie worden opgewekt om jaarlijks het equivalent van ongeveer 2.500 huishoudens in de regio van stroom te voorzien, schone biobemesting te produceren voor ongeveer 2.000 hectare lokale landbouwgrond en CO2 en warmte te leveren ten gunste van de tomatenteelt in de lokale kas van T&G Fresh. Het resultaat is een CO2-neutrale, circulaire economie-oplossing. Door een revolutie teweeg te brengen in ons hergebruik en herstel van dit organische materiaal, wordt verwacht dat de faciliteit elk jaar tot 10.000 ton CO2 zal verwijderen - dat is het equivalent van het planten van 218.400 bomen per jaar. Wij denken dat Nieuw-Zeeland innovatieve oplossingen en wetenschap als deze, waarvan we denken dat die ons als natie zullen helpen om onze koolstofvrije doelstellingen te halen,  steeds meer moet testen en implementeren'', aldus Fisher.

Anaerobe vergistingstechnologie heeft zich in het buitenland goed bewezen, weet men in Nieuw-Zeeland, wijzend op vergelijkbare faciliteiten in Europa en de Verenigde Staten, maar deze joint venture zal de eerste faciliteit op commerciële schaal in Nieuw-Zeeland worden. 

Voor meer informatie:
Ecogas
www.ecogas.co.nz Pioneer Energy 
www.pioneerenergy.co.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven