Stercore krijgt vergunning voor Groen Gas fabriek

Biogas en 30 miljoen kilo vloeibare CO2 uit Emmen

Mest omzetten naar groen gas, Bio-Based Carbon (en vloeibare CO2) zonder schadelijke emissies. Het Drentse bedrijf Stercore B.V. meent een oplossing te hebben voor de stikstofproblematiek met haar technieken. Afgelopen donderdag verleende de Provincie Drenthe de definitieve vergunning voor de bouw van een mestvergassingsinstallatie in Emmen en dat biedt kansen voor de glastuinbouw, bevestigd het betrokken projectbureau Imagro. "Biogas kan voor wkk's worden ingezet en de vloeibare CO2, jaarlijks circa 30 miljoen kilo, kan direct in de glastuinbouw ingezet worden."

Bekijk hier een artist impression van hoe het eruit komt te zien.

Duurzaamheidspionier
De Provincie Drenthe ging bij het verlenen van de vergunning niet over één nacht ijs. Waarom de vergunning op zich liet wachten? Directeur Hans Jansen: "Onze manier van werken is zo nieuw dat ons initiatief niet te toetsen is. Bestaande rekenmodellen gingen slechts uit van gegevens van vergistingsinstallaties en aardgasgestookte installaties."

Definitieve vergunning
Het oordeel van de Provincie Drenthe was positief na uitgebreid onderzoek naar de innovatieve mestverwerkingstechnieken van het bedrijf: donderdag 6 februari kreeg Stercore groen licht voor de bouw van de eerste groen gas fabriek in Emmen. De fabriek, die werkgelegenheid zal bieden aan een veertigtal mensen, zal voornamelijk draaien op duurzaam opgewekte elektrische energie en zal uitgerust worden met een stikstofmeetinstallatie.

Duurzamere land- en tuinbouw
Hans Jansen legt uit: "Op middellange termijn voorzien wij dat de mestmarkt zal veranderen naar een vraagmarkt. In ons businessmodel hebben we al ingecalculeerd dat er voor mest in de toekomst zal moeten worden betaald. Een positieve ontwikkeling, waardoor mestfraude zal verdwijnen en veehouders met mest als nieuwe inkomstenbron emissieverlagende maatregelen op het bedrijf kunnen uitvoeren."

Groen gas voor 24.000 huishoudens
Ruim 24.000 huishoudens kunnen in de toekomst profiteren van het door Stercore geproduceerde groen gas. Hans Jansen: "Met het verkrijgen van de benodigde vergunningen wordt erkend dat wij bijdragen aan de uitdagingen. Denk aan groen gas voor regionale huishoudens, minder kunstmest en het zuiver verwerken van natuurlijke mineralen."

Voor meer informatie:
Stercore BV
www.stercore.nl 
info@stercore.nl 

Imagro
www.imagro.nl/nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven