Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaaldiscussie Westland aangeslingerd na oproep Wouter Kuiper

"Bedrijven kiezen op termijn wat het beste voor hen is"

Tholen - De oproep van Wouter Kuiper, die tot zijn grote spijt ziet dat het Westland 'ouwe meuk' wordt', heeft flink stof doen opwaaien. Aan de nodige koffietafels was het gesprek van de dag. Niet zo gek, want iedereen is begaan met 'zijn' of 'haar' Westland en dat Westland, dat zit klem.

Het is echter nóg niet te laat. Wel is er 'snelle actie' gevraagd volgens Wouter en Ruud van der Vliet onderschrijft dat op LinkedIn. "Als je eenmaal een kritisch punt bent gepasseerd, is de afbouw niet meer te beheersen. Zorg dat ouwe meuk wordt opgeruimd en er ruimte komt voor nieuwbouw van toonaangevende zaad-, veredelings-, opkweek-, sierteelt-, en handels/verwerkingsbedrijven."

Kortzichtig
Door de omvang van hightech kassen impliciet ter discussie te stellen (burgemeester van Westland, Bouke Arends, deed dat afgelopen maand tot twee keer toe) zullen, zo is de verwachting van Ruud, 'op termijn hoofdkantoren van leidende bedrijven in de tuinbouw verdwijnen'.

"En het is dan een geleidelijk en oncontroleerbaar proces: bedrijven gaan dat niet overleggen met politiek of overheden. Zij kiezen op termijn gewoon wat het beste voor hun bedrijf is.

En natuurlijk zien we een logische verschuiving in Westland van grootschalige groententeelt naar zaad- en veredeling, opkweek en grootschaliger sierteelt. Dat is logisch, maar ik hoop niet dat de gemeenteraad van Westland zo kortzichtig is en 'het kind met het badwater weggooit'."

Minder is niet per se slechter
Overigens wordt al discussiërend ook de vraag gesteld of minder glas per se slecht is. Nee, zo stelden diverse Westlandse politici in het Algemeen Dagblad. "De techniek gaat op dit moment zó vreselijk hard, je hebt straks ook minder glas nodig", zo gaf Sander Zuyderwijk, fractievoorzitter van VVD Westland, in de krant aan. 

Een deel van de kleine, verouderde kassen, mag op termijn best verdwijnen. Knelpunten moeten worden opgelost, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de gemeente.

Maar niet alles hoeft weg. Ook Ruud onderschrijft dat in zijn reactie. Het Westland is immers steeds minder geschikt voor grootschalige vruchtgroententeelt. Maar dat is niet erg. 

Wel is 'een aanzienlijk areaal met moderne en representatieve hightech kassen noodzakelijk om een cluster van betekenis te blijven", aldus Ruud. "Het Westland is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor veredelingsbedrijven en opkweekbedrijven. En het cluster wordt compleet met technologische zwaargewichten die het Westland rijk is en adviesbureau's, scholen, verwerkings-, handels- en logistieke bedrijven. Onderschat hen ook niet. Zij maken het cluster compleet."