Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter Kuiper, KUBO

"Het Westland wordt ouwe meuk”

Tholen - “Het Westland heeft een groot probleem. En dat probleem heet: het bestuur van de gemeente Westland,” steekt Wouter Kuiper van KUBO van wal. Turend vanuit zijn kantoor op de eerste verdieping van het pand ziet hij een verpauperd glastuinbouwgebied.

“Vroeger was dit het neusje van de zalm. Hier moest je zijn als het ging om glastuinbouw. Nu is het ouwe meuk aan het worden.” Volgens Wouter ligt de bal bij de Gemeente Westland. Er is snelle actie gevraagd. 

Om al die prachtige glastuinbouwbedrijven heen verzamelden zich tal van toeleveranciers, veredelingsfaciliteiten en producenten van specialties. Wouter: "Wij willen dat Nederland tot de wereldtop blijft behoren. Daar ligt een rol bij de overheid om de reguliere glastuinbouw te kunnen laten floreren. Dat is waar Tuinbouw Nederland goed in is.”

Volgens Wouter is het hoog tijd dat er een visieplan ontwikkeld wordt voor dit gebied. Hij ziet de gemeente nog geen aanstalten maken en vindt het beschamend. “Er is zoveel potentie hier. En de gemeente ziet het niet. Of eigenlijk bedoel ik: het Westlandse gemeentebestuur is niet kundig genoeg om actie te ondernemen." Wouter windt er geen doekjes om.

Rotterdam
Hij vervolgt: ”Ik denk dat we beter af zijn als Westland bij Rotterdam gaat behoren. Daar heb ik in ieder geval veel meer vertrouwen in. Hoe het er nu bij staat, is diep triest. Soms klappen Westlandse ambtenaren uit de school. Zij spreken wel eens de hoop uit dat de hogere overheid moet ingrijpen, omdat het gewoon niet goed gaat. En ondernemers uit Westland moeten toch met een kundig bestuur kunnen praten? Daar is nu geen sprake van. Dat mag toch niet zo zijn.”  

Hij verwacht dat dat uiteindelijk toch wel gebeurt: Westland als onderdeel van Rotterdam. Hoe eerder je daarop voorsorteert, hoe beter je zelf daar voorwaarden aan kan stellen. Wouter: "Over 30 jaar hebben wij niets meer te zeggen. Laat je niet verrassen. Niets doen is geen optie.”

Infrastructuur
Wouter is een pleitbezorger om te starten met het aanpakken van de ontsluiting van het Westland. Op een doordeweekse dag is het lastig om het Westland in en uit te komen. Wouter: "Dat is te gek. Tuinbouw zou binnen het topsectorenbeleid horen. Laat het maar eens zien. Geef dat dan handen en voeten.”

Het werven van personeel is een algemeen bekend probleem voor de glastuinbouw in het Westland. Natuurlijk wordt er buiten de gemeentegrenzen gezocht én gevonden naar geschikt personeel. Daar is op zich niets mis mee. Het wordt wel lastig als iemand 2 uur (34 km) uit het centrum van Rotterdam met het OV moet reizen om naar Monster te kunnen komen. Of een uur uit Den Haag (14 km). Wouter: "Investeer, overheid. Investeer in Westland als economisch verdienmodel. Zo werkt dat. Toch?”

 

Voor meer informatie:
KUBO Group
Wouter Kuiper
[email protected]
www.kubogroup.nl