Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
scherpe maximale residulimieten dagen telers uit

Italianen aan de slag met nuttigen in de aardbeienteelt

De maximale residulimieten in Europa worden steeds verder aangescherpt en aardbeien zijn hierdoor onder een vergrootglas komen te liggen. De inzet van het roofinsect Orius laevigatus kan echter helpen het aantal behandelingen tegen trips die de aardbeienplanten moeten ondergaan te beperken, ontdekte men in Italië.

In een beschermde omgeving, zoals een kas of een polytunnel, is het uitzetten van nuttige insecten een effectieve methode om de gewassen te beschermen en zonder residu van wat voor middel dan ook achter te laten. Vanaf eind januari worden er in de Italiaanse regio's Basilicata en Campania aardbeien geteeld waarbij de strijd tegen trips een belangrijke rol speelt. 

"We hebben het over bloemwantsen," zegt Francesco Bravaccini van Bioplanet. Deze insecten worden breed ingezet voor het bestrijden van trips en dan met name de soort Frankliniella occidentalis. De toepassing in kassen is het meest succesvol en dan met name voor aardbeien, hoewel het insect ook effectief is voor het beschermen van van paprika's, aubergines en bepaalde sierplanten. Roofinsecten voeden zich met trips maar ook met pollen en andere plantenetende insecten, zoals mijten, bladluizen en overige kleine insecten."

De Orius laevigatus wordt geleverd in dozen van 500 of 1.000 stuks. Het is noodzakelijk om de behandeling te herhalen met een aantal units per vierkante meter. De behandeling moet gestart worden voordat de trips in groten getale aanwezig zijn omdat preventie nu eenmaal het beste wapen is. Het beste resultaat kan worden bereikt wanneer de roofwants geen kans krijgt om zich in het gewas te nestelen.

"Net zoals zijn prooi geeft de Orius laevigatus er de voorkeur aan zich in de bloemen te verschansen, zeker wanneer deze veel pollen bevatten, waar het insect zich mee voedt als het geen prooi kan vinden," legt Bravaccini uit.

"Een volwassen exemplaar heeft een lengte van ongeveer 3 mm en is zwart van kleur. Het insect is zeer beweeglijk en vraatzuchtig. In een jonger stadium is het lichter van kleur en heeft het nog geen vleugels. Desondanks is het insect ook in dit stadium al zeer actief als roofwants. De evolutie van larve naar volwassen insect vindt plaats bij een temperatuur van zo'n 25°C en duurt een paar weken.

Rode spint
De rode spint is eveneens een parasiet die het gemunt heeft op aardbeienplanten maar telers hebben hiervoor de beschikking over een ander bestrijder. De Phytoseiulus persimilis is een roofinsect dat over de hele wereld met veel succes wordt ingezet ter bestrijding van overlast door rode spint (Tetranychus urticae) in diverse tuinbouwgewassen, waaronder aardbeien en siergewassen. Onder optimale omstandigheden vermenigvuldigt het insect zich sneller dan zijn prooi. 

Er moet wel speciale aandacht geschonken worden aan een gelijkmatige verdeling over het perceel, aldus de adviseurs van Bioplanet. "'Voor het beste resultaat is het van belang tijdig actie te ondernemen wanneer er hier en daar spint wordt gezien en dient de luchtvochtigheid op het juiste niveau te zijn. Het totale aantal mijten dat wordt uitgezet loopt uiteen van minimaal 5-6 tot 20-25 per vierkante meter. Eén verpakking bevat 2.000 of 10.000 exemplaren." 

 

Voor meer informatie:
Bioplanet
info@bioplanet.it 
www.bioplanet.eu

Publicatiedatum: