Op bezoek bij Alumat Zeeman, de ‘bekende onbekende’

“Het ontbreekt de tuinbouw niet aan onderscheidend vermogen”

Tholen – Het is dit jaar vijf jaar geleden dat Bert Strikkers mede-eigenaar werd van Alumat Zeeman. Samen met Hans Zeeman, derde generatie in het familiebedrijf, runt hij tegenwoordig het bekende maar ook zo onbekende bedrijf.


Bert Strikkers en Hans Zeeman op hun kantoor

Bert komt van buiten de tuinbouw en kijkt soms net even anders naar de huidige ontwikkelingen in de sector. Hij is er in ieder geval erg enthousiast over. “Ik kijk denk ik nog steeds elke week zo’n drie keer dit filmpje. Je hoort vaak over het wereldvoedselprobleem, misschien weleens te vaak, maar het is wel een feit dat de sector werkt aan oplossingen voor dat probleem. Samen gaan we die uitdagingen aan, en ja, daar geniet ik van.”

Foto rechts: In de kantoorruimte kan het personeel zelf verse groenten en kruiden plukken, zolang de vrouwen, vaak zijn het de vrouwen op kantoor, glimlacht Bert, de teeltsystemen maar goed verzorgen.


Ter inspiratie: een selectie uit alle onderdelen die er in de bedrijfshallen in Maasdijk gemaakt worden

“Hans Zeeman en ik zijn twee heel verschillende mensen”, vervolgt Bert, “maar juist dat verschil maakt onze samenwerking sterk en boeiend. Hans richt zich vooral op productie en techniek, terwijl ik meer gericht ben op de verkoop, marketing, logistiek en de financiën. We toetsen onze gedachten en ideeën continu en slijpen ze zo scherp. Deze samenwerking ervaar ik als uniek en zeer waardevol.”


Een ‘verjongde’ buis voor schermingsinstallaties, waarbij de ‘verjonging’ (de versmalling op de foto) torsie voorkomt bij het in- en uitrollen van de schermen.

Fusie met behoud van beide namen
De uitspraak ‘bekende onbekende’ viel al even. Bert legt uit waar hij die uitspraak vandaan haalt. “Zeeman bestaat al sinds 1928 en is vooral bekend van de kaskit. Met Hans staat inmiddels de derde generatie aan het roer. In 2008 volgde de fusie met Alumat, waarbij werd gekozen beide bedrijfsnamen in ere te houden en ze samen te voegen."

Een blik in de bedrijfshallen die gedeeld worden met Holland Gaas en Holland Scherming. Alumat Zeeman is als ‘maker’ wel de grootverbruiker van alle ruimte.


In de hal zitten ook een kantoorruimte waarin de processen worden aangestuurd. Een blik op de post-its op het whiteboard leert dat heel veel bekende techniekbedrijven onderdelen van Alumat Zeeman-makelij gebruiken.

"Als ‘productiebedrijf’ zijn wij niet heel zichtbaar", vervolgt Bert, "maar tegelijkertijd staat ons bedrijf wel pal naast de A20, op Honderdland, tussen de andere collega’s en lopen er de nodige Westlanders hier over de vloer.”


De bedrijfshal in aanbouw in december 2019

Nieuwe bedrijfshal
Enkele moeilijke jaren volgden als gevolg van de economische crisis, maar inmiddels gaat het de sector en daarmee ook het bedrijf weer aardig voor de wind. Als bewijs daarvoor zou de aanbouw van 4600 vierkante meter bedrijfshal kunnen zien. In juni 2019 werd daar gestart met de bouw.


Een zijlader blijkt tijdens de bouw handig om lange voorwerpen tijdelijk door de zij-ingang naar buiten te krijgen.

E-commerce
Alumat Zeeman is opgedeeld in drie bedrijfsonderdelen, ‘parts’, ‘systems’ en ‘industrial processing’. Met zo’n veertig man personeel worden die takken draaiende gehouden met een, voor een volgens Bert ‘relatief klein’ bedrijf, ‘verregaand geautomatiseerde bedrijfsvoering. 


Snel en veel eigen productfoto’s maken is een essentieel onderdeel bij R&D. Met deze cameraopstelling kan dat. En de tekeningen die daarna gemaakt worden, die gaan na gebruik direct de versnipperaar in. Uitdagingen wil men bij Alumat Zeeman delen, maar zelf bedachte slimme trucjes en oplossingen zijn niet voor ieders ogen bestemd.

Zo werd het magazijn eind 2018 gedigitaliseerd met labels en barcodes en kwam er ook een stukje e-commerce om de hoek kijken in de vorm van een b2b-webshop.

“Het hele bedrijf is inmiddels zo ingericht dat we alles van één enkel onderdeeltje tot containers vol materiaal naar projecten wereldwijd kunnen sturen", vertelt Bert. "Zeker vanuit het buitenland zie ik de interesse in e-commerce toenemen.”


Als geintje kun je natuurlijk ook een handig koffieblad maken.

Steeds groter, hoger en breder vraagt om nieuwe machines
De trends die Bert ziet, zijn dat alles steeds groter, hoger en breder wordt in de glastuinbouw. “Aan een maakbedrijf zoals het onze is het dan vervolgens de taak daarin mee te blijven doen. Zo hebben we een twee bij zes meter grootte fiberlasermachine aan ons machinearsenaal toegevoegd en ook een zes meter kantbank waardoor wij zetwerken tot zes meter kunnen realiseren.” 


Hier worden zogenaamde ‘brilletjes’ gemaakt ...

Met zulke machines worden steeds meer gestandaardiseerde onderdelen en systemen, in het geval van Alumat Zeeman schermings- en luchtingssystemen, gemaakt.


... met inmiddels tweelaags opvangbakken waardoor de machine nu zestien in plaats van voorheen acht uur doordraaien.

Voorraad
Desondanks heeft Alumat Zeeman heel veel producten op voorraad. “De bank verklaart ons daarin weleens voor gek, maar wij geloven daar echt in. Snel en veel kunnen leveren is gewoon nodig in deze branche.

Maar juist ook afwijkende onderdelen kunnen wij snel en goed maken. Niet alle kassen ter wereld zijn Venlokassen. Een foliekas bijvoorbeeld vraagt om andere technieken en weer hele andere onderdelen. Uitdagingen en kansen genoeg!”


Met een gekleurde lamp op alle rijdende, logistiek voertuigen in de loods wordt om de veiligheid van het personeel gedacht. De stip waarschuwt beter dan een geluidssignaal in de loods waar het flink rumoerig kan zijn.

Voor meer informatie:
Alumat Zeeman
www.alumatzeeman.com

Bert Strikkers
Bert@alumatzeeman.com
06 46091 656


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.