Arjan Bassie (Hortics B.V.) over bouwproces nieuwe Syngenta demokas

”De samenwerking tussen alle partijen was bepalend voor het eindresultaat”

Tholen - Najaar 2018 benaderde Arjan Bassie AAB om de mogelijkheden door te spreken voor wat betreft projectbegeleiding van het nieuwbouwproject R&D-tomatenkas Syngenta in Maasland. Arjan is eigenaar van Hortics B.V. die de exploitatie van de nieuwe kwekerij voor de rekening neemt. Hij vertelt: "Na een tweetal gesprekken hebben we besloten dat AAB ondersteuning zou gaan geven in de vergunningsfase, de ontwerpfase, de aanbestedingsfase en de uitvoeringsfase. AAB was al een goede bekende van Syngenta bij de begeleiding van diverse projecten. Dat gaf vertrouwen voor onze  samenwerking in dit project."

Maik Rodenrijs, AAB: ”De grote uitdaging in dit project was vooral om in de beschikbare tijd te komen tot snelle en heldere uitgangspunten. Het doel was om snel potentiële bouwpartners te kunnen laten rekenen, waarmee een overeenkomst met iedere partij gesloten kon worden. Tot slot was een vlotte doorlooptijd nodig. Een strakke planning dus. Medio december 2019 moest er in de onbelichte kas geplant gaan worden.”

Eén van de speerpunten was het praktisch vertalen van het idee naar het ontwerp. Arjan en Syngenta stemden regelmatig met elkaar af. En tegelijkertijd werd er op zoek gegaan naar bouwpartners. Samenwerking zou de sleutel worden tot succes.

Maik Rodenrijs, AAB

Omdat er geen tijd te verliezen was, is de aanbestedingsfase net even anders ingestoken. Op een tweetal disciplines na, geen bestekken, maar heldere functionele omschrijvingen opstellen, om zo tot concrete offertes te komen. Niet alleen werden partijen beoordeeld op het financiële aspect, ook de kwaliteit, capaciteit in arbeid en materialen waren belangrijke gunningscriteria. 

Binnen een dergelijke projecten komen verschillende disciplines aan bod. Maik: "Zowel groot als klein, allemaal naar verhouding, maar geen enkele onmisbaar." De grootste bouwpartners binnen dit project zijn:

-              Technokas – Kas, verwarming, de demoruimte

-              Stolze – Water, elektrotechnische installatie, belichting

-              Huisman Scherming – Scherm- en insectengaasinstallaties

Bouwpartners
Door verschillende disciplines te combineren onder één bedrijf/bouwpartner, is er een slag gemaakt in efficiëntie en afstemming, zijn alle partijen van mening. Hoewel iedere discipline door zijn eigen projectleider wordt vertegenwoordigd, zijn de lijntjes en afstemming kort. Dit resulteerde in een snel uitvoeringsontwerp. Ondanks de ‘reguliere uitdagingen’ zoals vertraagde leveringen, weersomstandigheden, etc. wordt er straks, medio december, geplant in de hightech tomatenkas.

Stolze - water, elektra en de belichting
Arjan Bassie en Carel van Ruijven (Stolze) kennen elkaar al lang. En dat is natuurlijk prettig. Carel: "Bij dit project hadden we een extra uitdaging omdat het hier de wensen van zowel Arjan (eigenaar) als Syngenta (gebruiker) betrof. We zijn uiteindelijk uitgekomen op een complete elektrotechnische -, watertechnische -  en groeilicht-installatie.”

Vanwege vergelijkbare proeven is door Syngenta gekozen voor een conventionele SON-T belichtingsinstallatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Industria-armaturen 1000W met een zogenaamde 'diep reflector', 4 per tralie. Dit komt neer op circa 190 micromol (1 armatuur per 10 m2).

Aansluiting van de schermgording

Huisman Scherming – scherminstallatie en insectengaas
Ook Arjan Bassie en Dave Boer (Huisman Scherming) kennen elkaar al vele jaren.

Doelstelling op voorhand was om zo veel mogelijk te integreren in de kasconstructie. Hiermee is met de bouwpartners in korte tijd veel voorbereiding vooraf gegaan. Dave: "Hierin zijn we met de schermingsinstallatie en het insectengaas goed geslaagd."

Arjan Bassie en Syngenta hebben gekozen voor insectengaas type Multi-Fold: "Dit gaas houdt zoveel mogelijk invloeden van buitenaf tegen. Dat is belangrijk. Het veredelingsproces moet zo secuur mogelijk plaats vinden om tot een goed resultaat te komen. En dit gaas gaat daar een onderdeel van zijn.”

Scherm- en luchtingsmotor

In afdeling 1-2, 3, 4, 7 en de corridor wordt een helder energiescherm type Luxous 1147 FR gemonteerd. Dit schermdoek is gekozen voor de energiebesparing. En door de grote lichtdoorlatendheid kan dit doek op koude dagen ook overdag gebruikt worden.

Afdeling 5 en 6 zijn de belichte afdelingen. Hier wordt een licht-reductie doek type Obscura 9950 FR W gemonteerd wat verplicht is tegen lichtuitstoot. Tevens geeft dit doek een energiebesparing van 50%.

In de Demoruimte wordt een Harmony 5220 O FR doek gemonteerd. Het kasdek wordt voorzien van dubbel glas. De voorkeur is hier gegeven aan een open structuur diffuus zonnescherm doek. Dit gaat gebruikt worden bij te veel directe instraling en op warme dagen. Het schermdoek kan dan geheel gesloten worden en toch ventileren.

Technokas - de kas
Technokas dacht samen met AAB en Arjan Bassie deze geïntegreerde kas uit. Maurice Hartman, Technokas: "De kasafdelingen en demoruimte waren, vanuit het voortraject, al behoorlijk uitgewerkt maar voor een juiste fijn afstemming was voldoende bewegingsvrijheid.

Voor de CV-installatie hebben we veel kennis mogen inbrengen in het voortraject en is er een integraal ontwerp gemaakt waar alle disciplines op elkaar zijn afgestemd. Tijdens de afstemmingsvergaderingen werden met open vizier alle installaties doorgesproken aan de hand van detailtekeningen.”

Vervolgens werd gestart met de bouw en werd in een tweewekelijks planningsoverleg het project met de partners qua uitvoering goed afgestemd. Zo kon de gehele bouw in een prettige samenwerking vlot gerealiseerd worden. Technokas: "Het resulteert in een oplevering van een 'state of the art' tuinbouwproject, waar voor de Kerst de tomatenplanten zullen worden geplant.”

Watertechnische opstanden

Watertechnische silo’s

Verwarmingsmenggroep – Technokas en Stolze

Groei- en monorailbuizen in de krammen

 

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Carel van Ruijven 
carel@stolze.nl  
06 29  58 59 18

Huisman Scherming
www.huismanscherming.nl 
Dave Boer
dave@huismanscherming.nl    
06 54 91 74 11

Technokas BV
info@technokas.nl
www.technokas.nl

Maurice Hartman 
mlphartman@technokas.nl  
06 22 74 12 09

AAB
www.aabnl.nl

Maik Rodenrijs
m.rodenrijs@aabnl.nl 
06 22 402 555

Syngenta
www.syngenta.nl

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.