statusupdate NVWA

Inmiddels 10 Nederlandse ToBRFV-vondsten definitief

Tholen - Tien vondsten, waarvan zes in de gemeente Westland, drie in de gemeente Hollands Kroon en één in Brielle. Dat is de laatste status van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Nederland zoals gecommuniceerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)

Verder doet de instantie momenteel nog onderzoek naar zeven andere 'zware verdenkingen', waarvan twee in het Westland. Eerder werd, toen het nog om in totaal veertien 'zware verdenkingen' ging, gesproken van een totaalareaal van 344,5 hectare.

Onduidelijk is hoeveel hectare er nu met de in totaal tien vondsten gemoeid is. Desgevraagd liet een woordvoerder van de NVWA weten dat het niet eenvoudig te zeggen is om hoeveel hectare het precies gaat, nog los van de schadepercentages. De verwachting is dat in het eerstvolgende internationale Pest Report van de NVWA wel areaalcijfers worden genoemd. 

Schadepercentages
Hoeveel schade een besmetting met het virus, dat voor de mens ongevaarlijk is, op het gewas heeft is nog niet helemaal duidelijk. Op het eerste getroffen bedrijf vertoonde 8 procent van de planten virussymptomen.

Op andere getroffen bedrijven varieert de virusschade, zo constateert de NVWA. Soms is de schade minder dan 8 procent, maar veel meer dan 8 procent schade kwam de NVWA nog niet tegen. 

Meldplicht
Kwekerijen, waar mogelijk ToBRFV voorkomt, moeten zich verplicht melden bij de NVWA. Als uit de eerste testen aanwezigheid van het virus blijkt, worden deze gevallen gemeld als 'zware verdenkingen'. Daarna worden er nog extra testen gedaan.

Twee toetsmethoden
Om bij een vondst het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) maatregelen op te leggen maakt de NVWA gebruik van 2 verschillende toetsmethoden, zo meldt de instantie. Voor de eerste detectie wordt bij het laboratorium van Naktuinbouw een realtime PCR toets ingezet. Met deze toets wordt een klein stukje van het genoom van het ToBRFV vermeerderd en gedetecteerd. Als deze toets een positief resultaat geeft, betekent het dat het zeer waarschijnlijk ToBRFV betreft.

Deze zware verdenking wil de NVWA bevestigen met een identificatietoets. Voor ToBRFV gebruikt het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair een relatief nieuwe moleculaire methode die Next Generation Sequencing (NGS) heet.

Bij NGS worden grote hoeveelheden sequentiedata gegenereerd die met krachtige computers geanalyseerd wordt om zo de identiteit van het virus te achterhalen. Dit gebeurt op basis van het volledig genoom, en dit is nodig om bijvoorbeeld andere (nieuwe) tobamovirussoorten uit te kunnen sluiten. Tussen monstername en een definitieve uitslag zit met deze combinatie van methoden een doorlooptijd van 3-4 weken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven