Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gecontroleerde omstandigheden voor insectenkweek en aquaponics

Sla, kruiden en vis geproduceerd op basis van vliegeneieren en lokale reststromen

Sla, kruiden en vis produceren op basis van insectenkweek en lokale agrarische reststromen – dat is het businessmodel van de proeftuin FeedBackFarm in Giessenburg. Nijssen realiseert zes klimaatkamers en de bijbehorende koeltechnische installatie.


Stal maatschap Kuiper

Insectenkweekexpert InsectoCycle wil met deze proeftuin in samenwerking met kaas- en zuivelboerderij Kuiper ervaring opdoen met de lokale verwerking van agrarische reststromen en bijvoorbeeld reststromen uit de voedselverwerking. De reststromen worden gevoerd aan larven van de zwarte soldaatvlieg. Wanneer deze volgroeid zijn, fungeren ze als eiwitrijk voedsel voor vissen die gekweekt worden in een aquaponics-systeem, waarin sla en kruiden worden geteeld. 


Moderne kweekkamers in een oude stal

Gecontroleerde teeltomstandigheden
Voor de insectenkweek en de aquaponics-systemen realiseert Nijssen zes klimaatkamers in een gerenoveerde stal op het erf van maatschap Kuiper. In deze klimaatkamers kunnen temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie nauwkeurig gecontroleerd worden en worden overal in de ruimte gelijke omstandigheden gecreëerd. Nijssen is gespecialiseerd in de aanleg van klimaatkamers voor onderzoeksdoeleinden en faciliteiten voor productie in gesloten teeltsystemen.


Klimaatkamers in aanbouw

Gesloten kringloop met grote potentie

Door de lokale kringloop op het platteland te sluiten, hoeven minder grondstoffen als soja geïmporteerd te worden uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. De potentie van insectenkweek in de circulaire economie is groot, onder meer als eiwitrijk veevoer. De zwarte soldaatvlieg groeit razendsnel en verwerkt grote hoeveelheden restafval. In twee weken verwerkt 5 gram eieren, 100 kg reststromen en groeit uit tot 20 kg oogstbare larven.


Gesloten kringloop

Aquaponics combineert viskweek en plantenteelt
Een aquaponics-systeem is een combinatie van viskweek en plantenteelt. Het water waarin de vissen zwemmen fungeert als irrigatiewater voor de planten. De planten nemen de meststoffen op uit het water en reinigen zo het water voor de vissen.


De eieren en larven van de zwarte soldaatvlieg (rechts)

POP3-regeling
Deze proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door de POP3-regeling van de provincie Zuid-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. De proeftuin gaat eind februari 2020 van start.

Meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
071 – 521 62 14
[email protected]
www.nijssen.com 

Publicatiedatum: