Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gert is helemaal koekoek van miniaturen

Van helemaal geen hobby naar verwoed verzamelaar van miniatuur vrachtwagens met groenten- en fruitafbeeldingen, dat is Gert Koekoek ten voeten uit. Binnen een jaar verzamelde hij een bijna complete collectie bij elkaar. “Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook echt voor. Voor mijn werk ben ik fanatiek en voor mijn verzameling geldt dat eigenlijk ook.”

In al die jaren dat hij zelfstandig ondernemer is – in vogelvlucht: In 2000 een AGF-speciaalzaak begonnen voor consumenten en horeca, in 2012 uitbreiding met groentensnijderij, sinds 2015 focus op handel voor grootverbruik en afsluiting detailhandel - had Gert nauwelijks tijd voor een hobby. Door de groei van zijn bedrijf heeft hij een team van mensen om zich heen verzameld waardoor hij meer vrije tijd heeft. Gert: “En deze hobby kan ik voor een groot deel ‘s avonds op de bank vanachter de laptop uitoefenen. Mijn andere hobby is vakantie vieren.”

600 miniaturen 
De verzamelwoede kreeg hem te pakken op het event van Tekno in de Lier. Daar zag hij schaal 1 op 50 vrachtwagens bedrukt met groenten en fruit die hem nogal bekend voorkwamen. Gert: ““Dat is leuk”, dacht ik. Een kennis van mij had toevallig een collectie Dijco trucks waar hij vanaf wilde. Binnen 2 minuten hadden we een deal.” Dat was een jaar geleden, het ging om 15 stuks. Inmiddels heeft Gert rond de 600 miniaturen en is de verzameling op een paar collectoritems na compleet.

De verzameling trok al eens de aandacht van Auto Visie die een filmpje over Gert en zijn hobby maakte. De aandacht die dat genereerde leverde hem een zeldzaam exemplaar op: een Dijco truck met Tommie Tomaten. Dat is een van de pareltjes van zijn collectie, net als de Dijco truck met Zespri bedrukking die ook zeer schaars is. “De trucks worden op bestelling gemaakt en opdrachtgevers moeten dan minimaal 100 exemplaren afnemen. Van deze miniaturen zijn er slechts 20 gemaakt, 15 voor The Greenery en 5 voor particulieren. Ik ben dus een van de weinigen ter wereld die ze bezit.”

Een andere favoriet van Gert is de truck van een AGF-markthandelaar uit zijn geboortedorp Doldersum. Die vrachtwagen bestaat alleen nog in miniatuur, want het bedrijf zelf bestaat niet meer. “Hier is maar één exemplaar van, speciaal gemaakt voor Doldersum groenten en fruit, dus daar ben ik supertrots op”, vertelt Gert.

Zoektocht naar collectors items
Hoewel Gert met een vliegende start begon te verzamelen en zijn collectie snel uitdijde, moet hij de laatste tijd steeds meer moeite doen. “In het begin gaat het gemakkelijk, zeker aan nieuwe en gangbare exemplaren is goed te komen via beurzen, marktplaats en internet. Daar vind je eigenlijk alles wat je zoekt. Het gros heb ik zo kunnen bemachtigen en nu ben ik echt nog op zoek naar de bijzondere collectors items. Dat loopt toch meer via een netwerk dat je langzamerhand ook opbouwt. Stiekem heb ik de collectie al iets verbreed en de link gelegd naar transporteurs gespecialiseerd in het vervoer van groenten en fruit.”

Net als de verzameling groeit ook zijn bedrijf Groenteproducties Flevoland hard. Dat er Groenteproductie Flevoland trucks de weg opgaan is een zekerheidje voor Gert, alsook dat daar dan een miniatuur van komt. Gert richt zich op horeca, cateraars en leveranciers van kant-en-klaar maaltijden. “Grote kans dat wanneer je in een vliegtuig zit een stukje van onze groenten hebt gegeten. Of anders afgelopen zomer tijdens de barbecue want we leveren ook ui en paprika stukjes voor sjasliek van een grote landelijke retailer”, vertelt Gert.

Via zijn toeleveranciers zijn er ook mogelijkheden om de collectie uit te breiden. “Onlangs had ik een zakelijk gesprek bij een mogelijk leverancier waar ik een miniatuur zag staan die ik nog graag in mijn collectie wilde, dus dat kun je dan mooi meenemen in de onderhandelingen”, grapt Gert die hoopt dat er meer mensen in de AGF-sector zijn die nog miniaturen hebben. Ze mogen altijd contact met hem opnemen wanneer ze ervan af willen: [email protected]