Wyssa Gemüse wil in aantal jaren van buitenlucht naar kasteelt toe

"Stijgende belangstelling voor hydrosla maar gunstige teelttechniek moet echt meer benadrukt worden"

De teelt van sla op water is sinds enkele jaren in opkomst in de (Noordwest-)Europese handel. In Zwitserland zijn er tot nu toe drie teeltbedrijven die zich met deze manier van slatelen bezighouden. Van hen is Wyssa Gemüse de enige die de sla op water teelt zonder overkapping. Het familiebedrijf, gevestigd in het kanton Freiburg (Galmiz), biedt haar producten sinds meer dan drie jaar op de markt aan en ziet ondanks enkel marketingtechnische obstakels een stijgende vraag naar de moderne verse groenten, zo laat junior-directeur Christoph Wyssa weten.

In 2006 liet vader Thomas Wyssa zich in Nederland over de destijds gloednieuwe teelt van sla op water informeren. Circa tien jaar en vele testpogingen later kwam het dan voor het eerst daadwerkelijk tot het zelf aanplanten van de sla op water in de eigen buitenteelt in Galmiz. De productkeuze omvat tot nu toe zes soorten, namelijk tricolore sla, kropsla groen & rood, eikenbladsla groen & rood en bataviasla. "Onze hydrosla wordt begin maart geplant en vanaf midden april worden de eerste kroppen normaal gesproken geoogst. Normaal gesproken kunnen we dan tot in oktober verse sla uit eigen teelt leveren“, zegt Thomas Wyssa.


Een blik op de teelt van sla op water in de buitenlucht / Foto: Wyssa Gemüse

Sla op water in de buitenlucht
De producten worden momenteel nog op circa 0,5 hectare in de buitenlucht geteeld. Het doel is echter om deze extreem weersafhankelijke teelttechniek binnenkort in kassen plaats te laten vinden. "We hebben geprobeerd de teelt met folie af te dekken, maar dit drukt uiteindelijk de sla plat. Als alles volgens plan verloopt, zullen we de sla echter over enkele jaren op circa 1 hectare in de kas telen en zo het hele jaar door verse sla op water kunnen leveren.“ Maar ook in de buitenlucht zijn de voordelen van de nieuwe teelttechniek reeds merkbaar: "We hebben minder met ziektes bij de culturen te kampen en brengen een grotere oogst per vierkante meter bijeen."


Momenteel teelt de familie Wyssa uitsluitend in de buitenlucht. Op de planning staat echter de bouw van een kas van 2 hectare waarin op 1 hectare sla op water en op 1 hectare komkommers en veldsla geteeld moeten gaan worden. / Foto: Wyssa Gemüse

Retailinteresse
Hoofdafnemers van de sla die op water is geteeld zijn lokale Migros-filialen. De belangstelling vanuit de retail is heel duidelijk voorhanden, meent Wyssa. "De retail verkoopt gangbare sla en sla op water door elkaar, waardoor de consument helemaal niet merkt dat hij sla op water koopt. Dit geldt echter niet voor de tricolore sla, die we met wortel en al verkopen.“

Hoewel de consument in eerste instantie wat terughoudend is tegenover de producten omdat ze niet meer in de grond geteeld worden, is men enthousiast over de teelttechniek op zich. "Helaas worden het nut en de voordelen van deze manier van telen nog te weinig benadrukt in de winkels", aldus Wyssa. 

Foto: Christoph (l) runt samen met zijn vader Thomas het innovatieve groententeeltbedrijf in West-Zwitserland./ Foto: Wyssa Gemüse

Pionier
De firma Wyssa Gemüse werd in 1929 opgericht en teelt op circa 22 hectare groenten. Naast de cultivering van de teelt van sla op water voor Migros is het traditionele bedrijf sinds 2015 ook leverancier van Lidl Zwitserland. In opdracht van het supermarktconcern worden er groenten uit de eigen teelt en van lokale telers verkoopklaar gemaakt en verpakt. Bovendien was Wyssa Gemüse het eerste Zwitserse groententeeltbedrijf dat zich bezighield met de teelt paksoi en conventionele schorseneren. Op het gebied van paksoi is het bedrijf nog steeds pionier in Zwitserland.

Voor meer informatie:
Wyssa Gemüse
GF: Thomas & Christoph Wyssa
Scheiteraweg 10
3285 Galmiz
Tel. 026 670 12 02
info@wyssa-gemuese.ch 
www.wyssa-gemuese.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.