Dominic van Doorn, ABN AMRO

"Bedrijfsoverdracht is een spannend proces"

Tholen - “De AGF-sector is volop in beweging,” zegt Dominic van Doorn, Relatiemanager Food bij ABN-AMRO. “En daar komen vele uitdagingen bij kijken.” Zo signaleert hij een aanzienlijke vergrijzing op het niveau van eigenaar en management. Familiaire opvolging in bedrijven in de AGF-sector is vaak niet meer aan de orde en het blijkt lastig om voldoende nieuw talent aan te trekken.

Dominic constateert dat AGF als werkgever een onderbelichte sector is. “Mensen zijn zich weinig bewust wat een schitterende positie de Nederlandse markt inneemt in de Europese en wereldwijde verdeling van AGF producten. De sector heeft hele mooie kansen te bieden – ook voor hoger opgeleiden.”  

Mede doordat het lastig is om mensen aan te trekken, is bedrijfsoverdracht geen vanzelfsprekende zaak.  “Bedrijfsoverdracht is een spannend proces, waarbij de vraag is welke strategische stappen kunnen worden gezet om de overdracht in goede banen te leiden.” 

Volume
“In de huidige tijd heb je simpelweg ook volume nodig om goed mee te kunnen doen en efficiënt te kunnen werken. We zien bedrijven steeds verder groeien bijvoorbeeld door middel van overnames.” Als reden voor deze tendens geeft Dominic dat wet- en regelgeving voor voedselveiligheid en tracering steeds veeleisender wordt. “Certificering is daarbij vaak een must en vraagt continue investeringen die beperkt in de marge doorberekend kunnen worden, zodat schaalgrootte vereist is.”

Overnames en samenwerkingen kunnen dan een oplossing bieden, maar ook zaken doen met retailers kan een strategische stap zijn. Voor welke optie ook wordt gekozen, het zorgt ervoor dat de bedrijven groter worden en dat kan een belemmering vormen bij de bedrijfsoverdracht. “De bedrijven hebben vaak een dusdanige omvang bereikt dat het moeilijk te financieren is voor bijvoorbeeld het geïnteresseerde Management Team of een overnamekandidaat.”

Opties verkennen
Banken kunnen hierin participeren maar ook private equity kan in beeld komen bij de (gedeeltelijke) financiering van een bedrijfsoverdracht. Dominic geeft aan dat er private equity partijen zijn die geïnteresseerd zijn in de AGF-sector en dat financiering op deze manier steeds nadrukkelijker een optie is. Hij erkent dat er vragen zijn in de markt over deze partijen en over hun betrokkenheid bij het bedrijf dat ze financieren. Banken kunnen hierbij een rol spelen. Zo heeft ABN AMRO specialisten in huis die AGF ondernemers op dit gebied kunnen begeleiden. Dat kan helpen om de spanningen weg te nemen en om de opties te verkennen.

Strategie
Dominic wijst op het belang van vroeg voorsorteren op een bedrijfsoverdracht. “Spreek er tijdig over met je financiële partner om samen te kijken op strategisch niveau hoe dat het beste ingericht kan worden.” Hij geeft aan dat dit helpt om de stress en de hobbels uit het proces te halen en het vloeiender te laten verlopen. De financieringsmix is een belangrijk thema in deze besprekingen. Door verschillende opties te combineren, kan het toch mogelijk zijn om de financiering van een bedrijfsoverdracht te realiseren. Bancaire financiering, private equity, achtergestelde middelen van de (oud) eigenaar, factoring en lease of financiering door derden – bijvoorbeeld een leverancier die voor een deel wil participeren – zijn mogelijke elementen die in een bepaalde mix het financiële plaatje rond kunnen maken.

Een ander thema kan zijn een geleidelijk afbouwproces en het veiligstellen van kapitaal in de privé-sfeer. “Als bank zijn wij absoluut meer dan een geldverstrekker en tonen wij graag onze meerwaarde als strategisch gesprekspartner. We luisteren, vragen, dagen uit en adviseren. Samen met de AGF-ondernemer van morgen versnellen wij duurzame groei.” (MW)

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.  

Voor meer informatie:
ABN AMRO
www.abnamro.nl 

Dominic.van.doorn@nl.abnamro.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.