Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PET verpakking voorkomt verspilling

Blauwe bessen koopt de consument het liefst als deze er goed van kleur uitzien en zonder beschadigingen in de winkel liggen. De juiste temperatuur en verpakking is nodig om te garanderen dat de bessen er zo mooi en lekker uit blijven zien. abbGrowers, teler, sorteerder en verpakker van blauwe bessen, is ervan  overtuigd dat PET verpakking heel veel verspilling voorkomt en een verantwoorde keuze is.

"De blauwe bes is fruit dat goed te bewaren is, mits goed gekoeld. Denk dan aan een temperatuur van 2 graden Celsius. De juiste temperatuur is van groot belang gedurende het hele proces, van pluk tot het sorteren, verpakken en transporteren van de bessen naar de klant. De keuze voor het verpakken van de bessen in een plastic bakje, roept wel eens vragen op. Zijn er geen andere mogelijkheden? Want de milieubewuste consument wil van het plastic af."

Het niet verpakken van blauwe bessen is geen keuze, het is nu eenmaal geen appel die we los in het schap kunnen leggen. Blauwe bessen zijn kwetsbaar en valt niet voor niets onder de groep zachtfruit. Een verpakking is bedoeld om het product te beschermen tegen invloeden van buiten af. Het product komt zo onbeschadigd bij de consument terecht. Wanneer we niet gebruikmaken van de juiste verpakking, zal dit derving tot gevolg hebben en een verhoogde CO2 footprint.

De juiste verpakking
“Welke materiaaltype je gebruikt, is van groot belang voor het effect op de houdbaarheid van het product en op de footprint, “ vertelt Leo Venhuizen, managing director bij Guillin Nederland, de Europese marktleider in PET plastic verpakkingen voor de levensmiddelensector.

“Een PET verpakking heeft eigenschappen die het product de mooiste presentatie geeft. PET heeft een lagere CO2 uitstoot dan karton. Het soortelijk gewicht is laag en de verpakking kan op de meest veilige wijze gerecycled worden. Wij leveren aan abbGrowers plastic punnets die voor gemiddeld 70 tot 80% uit gerecycled materiaal bestaan. Dit materiaal bestaat weer uit verschillende lagen. Aan de binnen- en buitenkant is een nieuwe laag om het gerecyclede materiaal heen. Omdat we zo het product door de verpakking heen goed kunnen zien (helderheid van het materiaal) dat het bakje stevig is (bescherming) en dat we er een folie met informatie op kunnen sealen.

Als we CO2 uitstoot van de plastic bakjes vergelijken met karton, zoals in de tabel te zien is, wordt duidelijk dat de keuze voor PET een verantwoorde keuze is.

Er zijn natuurlijk ook nog andere alternatieve materialen zoals verpakking gemaakt van aardappelzetmeel. Maar ook dat is een discutabele keuze. Gaan we een voedingsstof gebruiken voor verpakking, terwijl er nog zoveel voedseltekorten in de wereld zijn? Veel alternatieven zijn ook vaak duurder en brengen niet altijd het positieve effect op de houdbaarheid.”

“We zouden eigenlijk ons gedrag moeten veranderen,” meent Leo, “Het gaat erom dat we gebruikte spullen zien als een bron in plaats van een afvalstroom. Wij staan, als lid van de brancheorganisatie NRK, ook geheel achter de in 2017 opgerichte denktank Rethink. Daar is veel informatie te vinden over inzichten en innovatie in onze sector.

Feiten en cijfers
CO2 uitstoot in gram per kilogram
 
·  PET 85% recycled materiaal: 65 gram
·  PET met 50% recycled materiaal: 89 gram
·  karton met of zonder recycled materiaal: 800-1150 gram
 
·  Voor de productie van 1000 kg papier is 10.000 liter water nodig
·  Voor de productie van 1000 kg plastic is 1 liter water nodig
 
· De recycling van 1000 kg karton bespaart 0,04 ton CO2
· De recycling van 1000 kg plastic PET bespaart 2,29 ton CO2
 
Als we alle verpakkingen vervangen door plastic verpakkingen
·  vermindert de gemiddelde lading met 800 kg per vrachtwagen
·  wordt er tot 2 liter brandstof per 100 km bespaard
·  en 5 kg minder CO2 uitstoot per 100 km geproduceerd
 
 
1 ton plastic van gerecycled PET levert een besparing op van :
2 ton CO2
11 mw/u CO2
670 liter water
 
bron: Guillin
 
 

Voor meer informatie:
Jeannette Westdorp
abbGrowers
Tel: 077-2300001
info@abbgrowers.com

 

 

Publicatiedatum: