Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Geffen gaat wereldwijd telers coachen

“Als teler weet ik hoe fijn een goed klankbord kan zijn”

Tholen – Geen teler kan zonder goed klankbord. Ook nu klimaatcomputers en geautomatiseerde systemen telers wereldwijd op allerlei manieren ondersteunen, moeten er dagelijks nog veel beslissingen genomen worden die van grote invloed zijn op de gezonde groei van het gewas. In ‘glastuinbouwlanden’ zoals Nederland en België kun je als teler vaak terecht bij collega-telers en ook zijn er teeltadviseurs in overvloed. In veel andere landen ligt dat anders en daarom start Bert van Geffen als coach voor telers wereldwijd. “Ik heb zelf als teler het gemis van een goed klankbord ervaren en hoop die rol nu voor telers wereldwijd te kunnen vervullen.”

De naam Bert van Geffen verraadt het al: Bert is een Nederlander én ook nog eens eentje met ruime glastuinbouwervaring. “Ik ben de zoon van een teler. Mijn vader teelde aardbeien in het voorjaar en tomaten in het najaar. Later werden dat bloemen, onder andere lisianthus en chrysanten, omdat de import van aardbeien uit Spanje op gang kwam. Toen mijn vader overleed en het bedrijf door bestemmingsplannen niet kon uitbreiden, heb ik besloten naar Nieuw-Zeeland te emigreren.”

Uiteenlopende teeltomstandigheden
Vanaf dat moment deed Bert ervaring op met de teelt van onder meer rozen, tulpen, tomaten, paprika’s en komkommers. Niet langer in Nederland dus, maar toch bleef Bert de ontwikkelingen in de sector nauwgezet volgen. “Over de jaren heb ik onder zeer uiteenlopende omstandigheden, ook nog in andere landen dan Nieuw-Zeeland, leren telen met de nieuwste technieken en zowel conventioneel als biologisch. Op dit moment teel ik in Denemarken, maar over anderhalve maand zal Nederland weer mijn uitvalsbasis worden. Vooral op het gebied van klimaat heb ik veel kennis opgebouwd.”

Kennis die Bert nu wil delen met telers wereldwijd. “Ik heb zelf ervaren hoe het is om als teler een klankbord te missen, een sparringpartner om te overleggen over beslissingen in de teelt om het beste uit het gewas te halen. Vooral kleinere telers in soms behoorlijk afgelegen gebieden kunnen zich nog weleens alleen voelen als het op telen aankomt. Daar wil ik graag verandering inbrengen. Het beroep van teler lijkt in sommige landen nu soms een beetje een uitstervend beroep, ondanks dat er juist zo’n grote vraag naar producten is.”

‘Over de schouder’ meekijken
Samen met telers hoopt Bert waar ook ter wereld het beste uit het gewas te kunnen halen. Niet door enkel advies te geven, maar juist ook door telers dingen aan te leren. Klimaat is daarbij een belangrijk issue. Bert maakt telers graag wegwijs met de Priva-computer, waarmee hij zelf goede ervaringen heeft. “De klimaatcomputer maakt het, zelfs vanaf afstand, al mogelijk om als het ware te ‘zien’ hoe de planten erbij staan.”

Maar als teler draait het om meer dan alleen de klimaatcomputer goed instellen, volgens Bert. “Je moet met heel veel verschillende factoren rekening houden en de systemen in de kas op de juiste manier instellen om ziektes en plagen te voorkomen en tegelijk ook een goede productie te bereiken.”

De komende tijd hoopt Bert van telers de kans te krijgen om in heel veel verschillende situaties ‘over de schouder’ mee te mogen kijken. “Dat kan via de moderne communicatiemiddelen, maar zo vaak als de teler zelf wil, zal ik ook met hem tussen het gewas te vinden zijn. Wat heel belangrijk is, is dat ik er bijna 24/7 zal zijn voor support. Ik ben nu al actief in Roemenië, Kazachstan, Canada, de Verenigde Staten en uiteraard ook Nieuw-Zeeland actief. Soms voor kortere, maar ook voor langere periodes.

Ik merk dat het voor kleine of afgelegen bedrijven vaak lastig en duur is om kennis in te winnen over de watergift, klimaat of plaagbestrijding. Met mijn ervaring en de moderne techniek kan ik ook vanaf afstand helpen, waardoor ik zonder enorm hoge kosten service kan aanbieden, terwijl de teler zelf ‘in control’ blijft.

Voor meer informatie:
Your Horticulture Coach
www.yourhorticoach.com 

Bert van Geffen
yourhorticoach@gmail.com 
+ 310622447540