Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van Dam, Koat:

"Robots in opkomst in de komkommerteelt"

Tholen - De factor arbeid is onzeker. Personeel is steeds moeilijker te vinden en arbeid wordt steeds duurder. Dat geldt zeker ook voor de tuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Robots bieden steeds vaker de oplossing. Niet verwonderlijk dat robotisering veel aandacht krijgt.

Komkommertelers J. en P. Crienen uit het Limburgse Baarlo gingen samen met de firma Lenders Constructie op zoek naar mogelijkheden om het werk te automatiseren. Ze zochten een oplossing om komkommers geautomatiseerd in bakken te leggen. Bovendien moest de nieuwe oplossing in de bestaande lijn kunnen worden ingebouwd en moest de robot ook de lege fusten in de inpakpositie kunnen positioneren. Er werd een robot ontworpen die compact is en rap de komkommers in de (verschillende) bakken kan plaatsen. Een bijkomende wens was om de robot ook te gebruiken om inleggers bij te voegen. Flexibiliteit tot het maximum.

Lenders Constructie zocht vervolgens de samenwerking op met Koat uit Someren om profijt te kunnen trekken uit deze intensieve ontwikkeling. 

Kees van Dam, Koat: "Bij komkommerkwekerij J en P Crienen doet de robot nu ongeveer een half jaar z'n werk. Dat loopt gesmeerd. De robot kan effectief 4000 komkommers per uur verwerken, fusten pakken en plaatsen en nog enkele andere taken uitvoeren.” De robot is compact en wordt boven de bestaande lijn gemonteerd. De hele lijn is dus helemaal in tact gebleven."

In onderstaande beelden ziet u hoe het eruit ziet. Links en rechts worden de komkommers nog handmatig verwerkt. En in het midden ziet u de robot in actie. 

Koat werd  benaderd vanwege haar ervaring op het terrein van robottoepassingen, om dit product commercieel in de markt te zetten. En van het een kwam het ander. De samenwerking kreeg nog meer handen en voeten. Zo werd afgesproken dat Koat alle machines die Lenders Constructie produceert gaat monteren, in bedrijfstellen en onderhouden (geldt ook voor de krattenuitvouwmachines). Woensdag heffen beide partijen het glas op hun nieuwe samenwerking. “Het is wat je noemt een triple-win. Lenders kan zo een veel groter gebied bereiken. Koat breidt haar assortiment uit en de klanten kunnen rekenen op goede service.” 

De eerste komkommerrobot draait, zoals gezegd, inmiddels al een half jaar naar tevredenheid bij de Limburgse teler. Hij heeft een tweede besteld en ook andere telers plaatsten in de afgelopen maanden een bestelling. “Omdat de robot compact is en gunstig qua kosten kan een teler zich veroorloven er meerdere te plaatsen, in principe op elke uitgang van elke sorteermachine”, zegt Kees.

 

Voor meer informatie:
Koat B.V.
www.koat.nl
info@koat.nl
Schoolstraat 19 
5711 CP Someren 

Kees van Dam
Mob: (+31)6 55 358810
Tel: (+31)493 496130 
keesvandam@koat.nl