Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jumbo start test met zelf telen kruiden

Bij de Foodmarkt in Veghel is vanaf 21 december door Jumbo gekweekte basilicum te koop. Hiermee geeft Jumbo als eerste supermarkt van Nederland het startsein voor een test met het zelf kweken van kruiden. De plantjes staan in de supermarkt in een duurzame kas waar ze in vijf weken tijd van kiemplant tot de lekkerste basilicum uitgroeien. De basilicum wordt door een medewerker van de winkel speciaal voor klanten afgeknipt. Het watergebruik is tot slechts één liter per plantje beperkt en ook komt er geen enkel bestrijdingsmiddel aan te pas. Met het kweken van verse kruiden op de winkelvloer wil Jumbo de foodbeleving van klanten versterken en verkleint zij bovendien haar impact op het milieu.

Ralph Bertrand, Executive Director Formule en Formats van Jumbo: “We zijn voortdurend op zoek naar de beste en lekkerste producten. In deze pilot kweken we de kruiden zelf op een duurzame manier op de winkelvloer, met als resultaat dat deze basilicum verser dan vers is. Ideaal voor thuisgebruik, maar ook onze chef-koks in de winkel maken er graag gebruik van.”

Kweken met oog voor duurzaamheid
De basilicumplantjes worden in de kas verlicht met duurzame LED-lampen. Deze branden acht tot zestien uur per dag en zorgen voor een optimale groei. Jumbo heeft ook voor de plastic bakjes waarin de plantjes groeien een duurzame oplossing bedacht: deze worden tot drie keer hergebruikt en daarna gerecycled. De afgeknipte basilicum wordt in papier meegegeven en blijft buiten de koeling tot wel twee weken goed.

Uitbreiding aanbod zelfgekweekte verse producten
De Foodmarkten van Jumbo fungeren als proeftuinen waar nieuwe foodconcepten, zoals het zelf kweken van verse basilicum, kunnen worden getest. In de aanloop naar de feestdagen wordt in de Foodmarkt in Veghel getest of er voldoende plantjes beschikbaar zijn om te voldoen aan de vraag van klanten. Jumbo wil het aanbod van zelfgekweekte kruiden op den duur ook uitbreiden met andere verse producten zoals sla, munt en rucola en uiteindelijk in alle Foodmarkten zelf kruiden kweken.

Publicatiedatum: