Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Varekamp, Vers Van Voorne:

"Ik wil met mijn bedrijf in de samenleving staan"

Jan Varekamp van Vers Van Voorne in Tinte koos voor ‘all electric’ voor de verwarming van zijn groenteteelt. Zo is er een elektrische ketel geplaatst, als aanvulling op een aardwarmtenet met collega-telers. Bovendien komen op het dak van de caravanopslag duizenden zonnepanelen. “Verduurzamen is eenvoudiger met elektriciteit dan met gas.” 

Hoe komt de energiemix van Vers van Voorne eruit te zien?
“Met collega-telers werken we aan een aardwarmtebron. Dat samenwerkingsverband is Duurzaam Voorne. Daarmee behaal ik zo’n 80% van de warmtebehoefte voor Vers Van Voorne. Voor de pieken kies ik voor een elektrische ketel. Die heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is de installatie vrij compact, heb je geen ingewikkelde keuringen voor bijvoorbeeld Nox en is elektriciteit eenvoudiger te verduurzamen dan gas. We produceren dus onze eigen stroom en kunnen gebruikmaken van de goedkope momenten op de energiemarkt om warmte te produceren en op te slaan.”

Zijn er ook nadelen?
“Zeker. Met een elektrische ketel produceer je geen CO2. Daarnaast is er bij onder meer installateurs nog weinig kennis over elektrische ketels. Er draaien er ook nog niet zo veel binnen de tuinbouw. En in de klimaatcomputer wordt alles nog uitgedrukt in kuub per uur, terwijl ik dadelijk moet rekenen in kilowatts. Maar eigenlijk kan er niet heel veel misgaan met de installatie. Er zit bij wijze van spreken alleen een aan-uitknop op.”

Je bent niet alleen actief met Vers van Voorne, maar ook met bijvoorbeeld De Proefschuur en een caravanstalling. En dan geef je ook nog eens presentaties, zoals bij de Meet & Greet Energie. Waarom?
“Ik wil met mijn bedrijf in de samenleving staan. Zichtbaarheid hoort daarbij. We maken een permanente Kom in de Kas: daar vertellen we het verhaal van de tuinbouw aan consumenten. Ze kunnen jaarrond zien hoe groenten groeien. Daarnaast ontwikkelen we ook een locatie voor vergaderingen en bijeenkomsten. Ik wil dus zoveel mogelijk mensen naar ons bedrijf trekken.”
 

 

 

Publicatiedatum: