Nieuw courgetteras door Italiaans-Spaanse samenwerking

Sicilië, Spanje en Engeland: deze landen zijn betrokken bij de ontwikkeling en testen van een nieuwe courgette voor de Italiaanse markt. Het zaad komt uit Sicilië, Spanje houdt zich bezig met de teelt en weer een ander met de logistiek. Uit deze unieke samenwerking is een nieuw courgetteras voortgekomen dat goede resultaten laat zien.

De Montilla Markt in de Spaanse regio Cadiz heeft als doel om de resistentie en de maat van de aangeboden courgettes te verbeteren. Daarnaast wil men zich ook focussen op de Italiaanse markt en daarom is het belangrijk dat de courgettes het juiste formaat hebben. "Ik ben een samenwerking gestart met het Siciliaanse Southern Seed en deze maand zullen de eerste plantingen worden uitgevoerd van Giovì F1, een witte, langwerpige courgette." Dat zegt Gaetano Cinturrino, sales manager bij Cinturrino Fruit Management. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Mercabarna in Barcelona. Tijdens de laatste editie van Fruit Attraction werd dit idee concreet.

Het ras wekt veel belangstelling en heeft succes op de Spaanse markt. De plant is zeer resistent en heeft een continu productiecyclus. Het is een courgette die de voorkeur geeft aan herfst-wintercycli. Bij lage temperaturen en lage lichtkracht wordt de kwaliteit niet aangetast. Een sterk punt van Giovì F1 is de hoge weerstand waardoor het op verschillende manieren kan worden verpakt en een hoge houdbaarheid heeft.

Stervorm
Southern Seed is ook bezig met het testen van
een stervormige courgette. "Dit is een echte ontdekkingen we voeren momenteel enkele commerciële tests uit, zowel in Spanje als in Italië. We hebben ook de Londense markt getest en de resultaten zijn meer dan bevredigend en laten ons een glimp zien van de goede vooruitzichten, zij het in een nichesegment. De stervormige courgette maakt deze groente erg aantrekkelijk en het is de bedoeling om in de toekomst een commercieel merk of een ad-hocverpakking te ontwikkelen die het product verbetert", zegt Gaetano.

"Het is een courgette met de consistentie van een rode pompoen, maar met een meer delicate smaak, die dichter bij die van een witte of groene courgette ligt".

De plant heeft lange en regelmatige internodiën en geeft veel courgettes die een groene of gele kleur hebben. Ze werden altijd gebruikt voor sierdoeleinden maar dankzij de unieke smaak lenen ze zich ook voor gebruik in de keuken.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven