Zal klimaatverandering leiden tot een overstap naar andere gewassen?

Droogteresistente gewassen in plaats van asperges en aardbeien

Als klimaatverandering in de toekomst vaker tot extreme weersomstandigheden leidt, dan zal dat uitwerkingen hebben op de gewassen die in de Duitse regio Ried geteeld worden. Willi Billau, een teler uit het daar gelegen Lampertheim en voorzitter van het 'Regionalbauernverband Starkenburg', is er van overtuigd dat de teelt van asperges en aardbeien af zal nemen. Dat meldt de Duitse krant 'Mannheimer Morgen'. Dit zijn namelijk gevoelige gewassen.  

Overstap naar andere gewassen
Een product dat naar inschatting van Willi geschikt zou kunnen zijn voor de teelt in Ried is de sojaboon. „Het gewas is relatief droogteresistent en geeft ook bij hitte en droogte nog een goede oogst.“ Soja wordt vooral als voedermiddel voor varkens en runderen gebruikt. Naast het overstappen op andere gewassen zou Willi het ook een welkome zaak vinden als er meer droogteresistente gewassen geteeld zouden worden.

Bovendien denkt hij dat een verzekering die meerdere risico's dekt, zoals men deze in veel andere landen kent, zinvol is voor landbouwbedrijven. De te betalen premies worden in deze landen medegefinancierd door de staat - als een vorm van subsidie zo te zeggen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven