Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Detailhandel aanleiding van controles gewasbescherming

Grootwinkelbedrijven waren de drijvende kracht achter de controle op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geeft Nieuwe Oogst.nu aan. Dat meldt LEI-onderzoeker Jan Buurma in brochure Transition to consumer driven value chains.

Buurma analyseerde het publieke debat van de afgelopen 20 jaar over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit. De brochure toont dat het debat in gang werd gezet en gaande gehouden door campagnes en rechtszaken van belangengroepen. Overheidsdiensten hielden de bestaande orde in stand, maar grootwinkelbedrijven vreesden een kopersstaking.

Belangengroepen

Deze groep besloot naar de belangengroepen te luisteren. Dit succes is volgens Buurma achteraf terug te voeren op veranderingen in de tuinbouwmarkten en in het politieke landschap in het Nederland van de jaren 90.

In deze periode nam de macht van de consument en de burger toe, ten koste van de macht van de agriculturele gemeenschap.

Bron: Nieuwe Oogst.nu

Publicatiedatum: