Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede retourstroom belangrijk voor biologische landbouw

Een goede retourstroom van nutriënten en organische stof naar biologische landbouwbedrijven is belangrijk voor het behoud van de eindige delfstof fosfaat en het imago van de biologische landbouw. De retourstroom kan verbeteren als de biologische landbouw zich meer als vragende partij gaat opstellen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een bureaustudie van Wageningen UR.

De biologische landbouw voert nutriënten en organische stof af naar de samenleving, maar neemt weinig van deze stoffen uit de samenleving terug. Dit nutriëntenverlies compenseren agrariërs met bijvoorbeeld dierlijke mest van de gangbare, extensieve veehouderij. Maar de biologische landbouw wil minder afhankelijk zijn van de reguliere sector.

In de bureaustudie is nagegaan hoe agrariërs meer stikstof, fosfaat, kali en organische stof kunnen terugleiden naar hun bedrijf. Bedrijven zijn gevraagd wat ze met het afval doen. De meeste bedrijven blijken grote moeite te hebben om het verwerken van de reguliere en biologische afvalstromen gescheiden te houden. Uit de studie blijkt dat er ook geen duidelijke vraag is om de twee afvalstromen gescheiden te houden. Als de biologische landbouw zich meer als vragende partij gaat opstellen, kan de retourstroom verbeteren.

Voor meer informatie:
Peter Dekker
Wageningen UR
Publicatiedatum: