Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3e Biologische Velddag laat bezoekers met kluit naar zich toesturen

Je grond laten analyseren door de verzamelde Nederlandse bodemexperts; dat kon gisteren tijdens de 3e Biologische Velddag. Een deel van de 650 bezoekers nam de gelegenheid te baat een van huis meegebrachte kluit grond te laten beoordelen. Zit er geen storende laag in, hoe is de structuur, heeft deze grond specifieke zwakke punten, allemaal zaken die essentieel zijn voor een goede gewasgroei. Agrifirm, PPO-AGV (project De Smaak van Morgen) en Centrum Biologische Landbouw, de organisatoren van de Biologische Velddag, benadrukken hiermee dat een goede bodem de basis is voor een gezond gewas en dat kijken naar de bodem steeds belangrijker wordt.

Dat het in conditie houden c.q. verbeteren van de bodem op dit moment een hot item is blijkt wel uit de grote belangstelling van zowel de biologische als de gangbare ondernemer. Door de Biologische Velddag gezamenlijk te organiseren met BODEM2008 was het mogelijk de bezoekers niet alleen allerlei teeltkundige zaken te laten zien, maar ook een scala aan demonstraties met trekkers en werktuigen. De bezoekers konden bijvoorbeeld live zien welke invloed de bandbreedte en de bandspanning heeft op je bodem en welke grondbewerkingstechnieken het meest bijdragen aan het in conditie houden van je grond. Ook werd gedemonstreerd dat een grotere insporing niet alleen slechter is voor je grond, maar ook behoorlijke extra brandstofkosten met zich meebrengt; 1 cm meer insporen kost 10% extra brandstof.

Naast alle extra aandacht voor de bodem waren er uiteraard ook de vertrouwde programma-onderdelen van de Biologische Velddag. Zo waren er de rassendemo’s van o.a. uien, aardappelen (met veel aandacht voor zowel phytophthora-resistentie als smaak), zomertarwe en peen en waren de laatste ontwikkelingen te zien op het gebied van mechanische onkruidbestrijding.

De Biologische Velddag is een initiatief van Agrifirm, PPO-AGV (project De Smaak van Morgen) en Centrum Biologische Landbouw en is inmiddels verworden tot hét jaarlijkse evenement waar alle geledingen binnen de biologische akkerbouw- en groenteteeltsector elkaar ontmoeten en zich op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld rassen, teelttechniek, bemesting, mechanisatie en afzet.

De 3e Biologische Velddag is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland en het Ministerie van LNV.
Publicatiedatum: