Meer kwaliteit voor diepgevroren mango's door juiste machines

Steeds meer mensen consumeren mango's. Dit komt met name door de zoete smaak en het luxueuze imago van deze fruitsoort. Mango's wordt in veel verschillende vormen geconsumeerd, zowel vers als in diepgevroren toestand. Het fruit wordt verwerkt in smoothies, yoghurt, jam en gelei om zo tegemoet te komen aan een wereldmarkt die steeds meer bewust wordt van gezonde voeding.

"Hoewel mango's in producerende landen voornamelijk vers worden gegeten, is er een enorme toename in het gebruik van het zogeheten "Individual Quick Freezing" (IQF) om mango's te exporteren," zegt Cleshawn Montague van OctoFrost. "Deze nieuwe markten vragen naar IQF-mango's van hoge kwaliteit die al hun natuurlijke eigenschappen nog bevatten, zoals het natuurlijk uiterlijk, de textuur en de smaak. De groeiende markt voor diepgevroren mango's vraagt het hele jaar rond om premium-mango's. De enige manier om aan die vraag tegemoet te komen, is door middel van IQF."
"Het is een publiek geheim dat mangotelers de neiging hebben om de helft van hun oogst weg te gooien. De redenen hiervoor variëren van een uiterlijk dat niet goed genoeg is tot problemen rondom logistiek of opslag. De beste manier om uitval tijdens de seizoenspiek tegen te gaan, is door gebruik te maken van IQF-methodes. Op deze manier kunnen overgebleven mango's die er minder goed uitzien en niet als verse mango's worden afgezet alsnog worden gebruikt. Door middel van deze methode kun je het hele jaarrond een premium-product leveren. Zelfs een kleine vermindering in je uitval kan enorm veel betekenen voor je omzet."

Er heerst onder consumenten een vooroordeel dat diepgevroren fruit niet zo gezond is als vers fruit. Ook denkt men dat bewerkt fruit barst van de conserveringsmiddelen. Dat is de reden waarom de grootste concurrent voor diepgevroren mango's de verse mango's zijn. In werkelijkheid zijn IQF-mango's vaak "verser" dan verse mango's. Verse mango's worden geoogst als ze nog groen zijn en rijpen in het traject naar de schappen. Fruit dat met IQF-methodes wordt behandeld, wordt geoogst op het moment dat dit volledig rijp is en het maximum aan voedingsmiddelen bevat."
 
De vereisten voor premium IQF-mango's
"Het aspect van het invriezen van mango's dat de meeste uitdagingen geeft, is ervoor zorgen dat het fruit precies op de verse variant lijkt als het wordt ontdooid," legt Cleshawn uit. "Om het beste resultaat te bereiken, is het cruciaal dat je technologisch geavanceerde uitrusting gebruikt, die ook efficiënt is tijdens het verwerken. OctoFrost heeft IQF-technologie ontwikkeld die als een van de meest innovatieve manieren geldt voor IQF bij tropisch fruit. Dit geldt met name voor zachte en plakkerige fruitsoorten als mango's."

Volgens Octofrost moeten de volgende kenmerken worden behouden bij IQF-methodes voor mango's:
  • Een natuurlijk uiterlijk en uniforme kleur die past bij het ras
  • Vrij van vreemde smaken en geuren
  • Uniforme vorm en grootte van de IQF-stukjes
  • Een optimale textuur bij ontdooid fruit
  • Perfect gescheiden stukjes

 
"Het team van OctoFrost heeft verschillende manieren ontwikkeld die van cruciaal belang zijn bij het verwerken van tropisch fruit met IQF. Zo hebben we de zes do's en don'ts bij het invriezen van mango's," legt Cleshawn verder uit. "Ook hebben we een eigen tunnelvriezer ontwikkeld, met vijf verschillende vrieszones. Hiermee kan het oppervlak van de fruitstukjes snel worden ingevroren, wat uitdroging en de vorming van van brokken tegen gaat. De aërodynamiek en beweging van de bewegende platen zorgt ervoor dat er geen sporen van lopende banden te vinden zijn op het fruit en de hoeken van de bevroren stukjes niet worden beschadigd. Het gebruik van middelen als trilplaten zorgt ervoor dat de stukjes van elkaar gescheiden blijven." 

De juiste leverancier
De meeste pakstations en verwerkers hebben liever een enkele leverancier voor al hun IQF-machines. De keuze voor de juiste leverancier speelt een belangrijke rol, omdat het eindresultaat afhankelijk is van de kwaliteit van de machines tijdens het IQF-proces. "OctoFrost levert een complete verwerkingslijn voor IQF, met bedrijfsklare oplossingen. Onze klanten hebben als voordeel dat we voor hun hele sorteerlijn de meest efficiënte uitrusting kunnen leveren en ze geen andere leveranciers nodig hebben. Onze machines bestaan onder andere uit een IF-koeler, een IQF-tunnelvriezer en andere machines die de klant misschien in het proces nodig heeft. De voordelen van een complete OctoFrost IQF-lijn komen neer op drie kernpunten: de klant heeft op deze manier een geoptimaliseerde verbinding tussen de verschillende machines. De machines van elk onderdeel van de IQF-lijn werken zo efficiënt mogelijk met elkaar, zodat je zowel optimale efficiëntie in je energieverbruik hebt als een premium-eindproduct. En ten derde kun je voor al je machines terecht bij een enkele instantie voor al je technologische ondersteuning en service," zegt Cleshawn tot slot.

Voor meer informatie:
OctoFrost Group
Email: sales@octofrost.com
www.octofrost.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven