Tholen – De afgelopen drie dagen was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende Varend Corso op de wateren van het Westland en omstreken. Het mooie zomerweer bracht veel publiek op de been, maar was ook een flinke uitdaging voor de deelnemende boten vol bloemen, planten en groenten.
 


Bekijk hier de fotoreportage van onze tuinbouwnieuwsbrieven.

Bloemen, planten, groenten én techniek
Er deden deze 21e editie een vijftal nieuwkomers mee met een boot naar eigen inzicht ingericht op het thema 'Helemaal Hollands'. Onder hen orchideeën- en anthuriumkweker Anthura dat dit jaar haar 80-jarig jubileum viert en orchideeënveredelaar Floricultura. Deze sterke planten kunnen wel tegen een stootje, maar toch deed hier en daar een gieter met water wonderen. Ook voor de organisatie en deelnemers op de boten zelf, want daar gingen er in drie dagen tijd 8500 flesjes water doorheen.
 

Taart voor Anthura
 

Toch snel nog even water voor de start van dag twee aan boord bij Floricultura.

Een opvallende nieuwkomer was ook de 'techniekboot' op initiatief van de techniek- en toeleverende bedrijvende De Hoog Techniek, Tuprotec, DL Plastics, Power Plastics en Qkas. Op deze boot werd het ontstaan van de Westlandse kas uitgebeeld, waarbij over alle elementen goed was nagedacht. Zo hing het zwarte plastic zeil rondom de boot daar niet bij gebrek aan bloemen, maar om gronddoek uit te beelden dat wordt gebruikt bij het stomen van kassen. Volgend jaar meer techniekbedrijven en toeleveranciers met een eigen boot?
 

Stilstaan bij de geschiedenis van de glastuinbouw op de 'techniekboot'. Met de jaren werden de kassen steeds hoger. Om toch onder alle bruggen door te kunnen varen tijdens het Corso een bescheiden exemplaar aan boord.

De solarboot van nieuwkomer ISW Hoogeland kan met recht ook een 'techniekboot' genoemd worden. Deze boot was ook zonder versiering een opvallende verschijning die nog maar eens benadrukte dat er volop nagedacht wordt over energiegebruik in de sector.
 

De door leerlingen van het ISW gemaakt en bestuurde solarboot.

Maar naast alle bloemen, groenten en planten aan boord van de deelnemende boten draait het Corso ook om vermaak, al dan niet met een serieuze ondertoon. Zo deden Bassie en Adriaan mee, de familie Flodder, Bor de Wolf en zijn kameraden uit de Fabeltjeskrant die met hun act op veel enthousiasme en aanslaande honden aan wal konden rekenen, maar ook Koppert Cress met Rob Baan en zijn groentenpromotie.
 

Bassie en Adriaan
 

Familie Flodder
 

Bor de Wolf uit de Fabeltjeskrant was op zoek naar Meneer de Uil.
 

Rob Baan op kop van de vrolijke beestenbende die begeleid met dierengeluiden ondertussen een duidelijke boodschap uitdroeg: eet meer groenten.

Eigenlijk gebeurt er in ruim uur tijd waarin de boten voorbijvaren teveel om allemaal hier op te noemen. De organisatie streeft ernaar elk jaar weer zoveel mogelijk te laten zien van wat de glastuinbouw te bieden heeft. Ook worden er prijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waaronder de originaliteitsprijs voor het varende groentekistje.
 

John van der Spek (JS Laadtechniek) aan het roer van de boot voor 'Duit voor een Schuit' waarmee het volgende Corso financieel ondersteund wordt.

Dit jaar kijken kan niet meer, maar volgend jaar zal er met een nieuw thema ook weer genoeg te zien zijn. Zowel vanaf de wal als op het water zoals de verslaggever met eigen ogen kon ervaren. Bekijk hier de fotoreportage van onze tuinbouwnieuwsbrieven.

En voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen zijn er ook nog veel foto's en filmpjes te vinden op de sociale media van het Varend Corso (Instagram, Facebook).

Voor meer informatie:
Varend Corso
www.varendcorso.nl
info@varendcorso.nl