Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienplukrobots niet perfect maar steeds beter

Elke vierjarige kan aardbeien plukken, maar voor machines blijft het ondanks hun kunstmatige intelligentie nog altijd een opgave. Volgens Bob Pitzer, een robotexpert en medeoprichter van Harvest CROO Robotics, is de grootste uitdaging nog steeds gewoon het vinden van het fruit. De aardbeien verschuilen zich achter bladeren, op plaatsen die onvoorspelbaar zijn.
 
De aardbeienplukrobot van Pitzer is al weer op weg naar de volgende proef in een aardbeienveld bij Duette, in Florida, de Verenigde Staten. Pitzer zegt dat de robots momenteel meer dan 50% van de rijpe aardbeien kunnen opsporen en plukken. Dat is nog niet gelijk aan menselijke normen. Een doorsnee werkploeg plukt dagelijks tussen de 60-90% per dag.
 
De machine werkt ook nog steeds langzamer dan menselijke handen. Aan de andere kant heeft het een aantal voordelen. Het kan tot diep in de nacht doorwerken, wanneer de aardbeien koeler en minder kwetsbaar zijn.
 
Over nog eens twee jaar, zegt hij, zal de machine volop inzetbaar zijn: "Er moeten wat zaken worden verholpen, maar dat zit eraan te komen. We zijn dichtbij."
 

Lees meer op NPR (Dan Charles)

Publicatiedatum: