Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stop gebruik Reflect in paprika

Wegens een mogelijk risico op MRL-overtreding wordt telers van snackpaprika's, kleine puntpaprika's, Spaanse pepers en Cayenne pepers aangeraden om per direct te stoppen met het gebruik van Reflect (Isopyrazam). Dat meldt leverancier Syngenta op de site van Royal Brinkman.

MRL-overschrijding
Het Isopyrazam MRL in paprika's staat op 0,09 ppm, een niveau wat bepaald is in 2015 door de Europese commissie. Uit een steekproef enkele weken geleden bleek dat dit residugehalte hoger lag. Hierna heeft Syngenta direct een residuonderzoek gestart, waaruit blijkt dat er een risico is dat de concentratie Isopyrazam de vastgestelde MRL in zowel grote als kleine paprika's overschrijdt wanneer Reflect wordt gebruikt volgens het etiket.

Geen veiligheidsrisico, wel handelsrisico
Hoewel deze residuoverschrijding geen enkel veiligheidsrisico met zich meebrengt, vormt dit wel een mogelijk handelsrisico. Om alle mogelijke handelsrisico's te vermijden, dringt Syngenta er op aan om Reflect per direct niet meer toe te passen op paprika, snack- en puntpaprika, Spaanse en cayenne pepers.

Analyse
Mocht u recent nog Reflect hebben toegepast op een van de bovengenoemde gewassen, dan moet een residu-analyse worden uitgevoerd. Indien het residu de limiet van 0,09 ppm niet overschrijdt, hoeft u geen verdere actie te ondernemen. Indien uit dit onderzoek blijkt dat het residuniveau de MRL wel overschrijdt op vruchten die nog niet zijn geoogst, adviseert Syngenta indien mogelijk zo laat mogelijk te oogsten en voor de oogst opnieuw een residumonster te nemen. Als uit deze analyse blijkt dat al geoogste of nog te oogsten vruchten een residu niveau hebben boven de MRL, dan moet dit direct gemeld worden aan uw afnemers, dit om te verzekeren dat de juiste maatregelen worden genomen. In een aantal export landen gelden namelijk hogere MRL's, waardoor het product voor deze markten mogelijk nog kan worden afgezet.

Voorraad retour
Heeft u nog Reflect in voorraad en teelt u geen andere gewassen Reflect kan worden toegepast, neem dan contact met ons op. In overleg kunnen wij dit product ophalen, waarna het zal worden gecrediteerd. In overleg met uw gewasbeschermingsspecialist kan er een alternatief middel worden ingezet tegen meeldauw.

Bron: Royal Brinkman
Publicatiedatum: