Zondagavond tot en met maandagavond flink wat regen en wind

Restanten orkaan Maria brengen onstuimig herfstweer

Vandaag en dit weekend maakt een lagedrukgebied vanaf de oostkust van Canada de oversteek naar Europa. De voormalige orkaan Maria wordt door dit systeem aan de zuidflank meegenomen en veroorzaakt bij ons vooral van zondagavond tot en met maandagavond onstuimig herfstweer met flink wat wind en behoorlijk veel regen. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en minder nat. Vandaag wordt een warme dag met later in het binnenland kans op onweer.

Het lagedrukgebied zelf koerst zondag en maandag ten noorden van de Britse Eilanden langs richting Noorwegen. De restanten van orkaan Maria, op weerkaarten te herkennen als een flinke portie warme lucht en een regengebied, worden ten zuiden van dit laag richting Nederland gestuurd.

In de loop van zondag ondervinden we hierdoor al een toename van bewolking vanuit het zuidwesten. Ook zal de zuiden- tot zuidwestenwind flink aantrekken. De bijbehorende regen staat op dit moment gepland voor de nacht naar maandag en maandagochtend. Door de warme lucht wordt het die nacht niet kouder dan een graad of 13.

Maandag veel wind en regen

Maandag wordt een onstuimig dag. In de vroege ochtend trekt de regen het land uit en is het op de meeste plaatsen tijdelijk droog. Gedurende de dag draait de wind naar het westen en wordt het weerbeeld meer een afwisseling van buien en enkele opklaringen. De actiefste buien worden rond de avond verwacht. De westenwind is matig tot krachtig in het binnenland. Aan zee waait het hard tot stormachtig, 7-8 Bft. en is kans op zware windstoten. Het wordt 18 graden. Dinsdag is het ook nog behoorlijk onstuimig met aan zee een krachtige, vlagerige, noordwestenwind. Het weerbeeld bestaat uit enkele buien en af en toe zon. Met hooguit 16 graden is het een stuk frisser dan afgelopen dagen. Vanaf woensdag wordt het iets minder winderig en ook minder nat. Wel blijft het licht wisselvallig met dagelijks een buienkans van circa 50%. De maximumtemperatuur is met circa 16 graden vrij normaal voor begin oktober.

Vandaag behoorlijk warm, later kans op onweer

Vandaag wordt het warm voor de tijd van het jaar met maxima van 18 graden op de Wadden tot 23 in het zuiden. In Zuid-Limburg kan het lokaal 24 graden worden. Na het oplossen van de mist breekt vooral in het zuidoosten de zon door. Vanmiddag trekken vanuit het zuidwesten buien over het land. Met name in het zuidoosten is kans op onweer. In het noorden en oosten blijft het tot de avond nog droog en is het een prima nazomerdag.

Morgen wordt het met 16 of 17 graden minder warm dan vanmiddag. In het oosten verloopt een flink deel van de dag buiig. Het westen en zuidwesten hebben veel beter weer met vooral 's middags flink wat zon. Morgenavond is het juist in het oosten droog en neemt in het westen de buienkans weer toe.

Zondag start mogelijk weer mistig. Later is er ruimte voor de zon, maar zoals eerder gemeld raakt het vanuit het westen in de middag en avond geheel bewolkt met toenemende kans op regen en een aantrekkende wind. Het wordt 16-18 graden.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.