Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Internet of Food & Farm 2020

EC stimuleert Internet of Things (IoT) in voedings- en teeltsector

In Amsterdam is op 21 en 22 februari het officiële startschot gegeven voor The Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020), een gezamenlijk gefinancierd H2020-project van 30 miljoen euro van de Europese Commissie. Bij de start van het project kregen de projectpartners de kans om gestructureerd te gaan samenwerken. Ze hebben hun innovatieve onderzoeksactiviteiten gepresenteerd, die gericht zijn op verbetering van landbouwproductie door gebruik van IoT-technologie als antwoord op de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Er waren meer dan 140 belanghebbenden aanwezig uit de Europese bedrijfsleven, instellingen, lidstaten, het onderwijs en onderzoek.

De Nederlandse overheid en wetenschappelijke gemeenschap zijn trots dat de kick-off in Nederland heeft plaatsgevonden. Dr. ir. George Beers, werkzaam bij Wageningen University & Research (WUR) en projectmanager van IoF2020, heette de deelnemers welkom. "Ik ben heel blij dat ik het startschot mag geven voor dit ambitieuze project met hoge verwachtingen van de betrokken innovatieve bedrijven en deskundigen in het vakgebied", vertelde hij. Deze verwachtingen werden nog hoger gesteld door Jack van der Vorst van de Directieraad van de WUR, die nogmaals aangaf: "IoF2020 maakt de weg vrij voor datagestuurde landbouw en virtuele voedselketens om onze wereld slimmer en duurzamer te maken." Ondanks grote uitdagingen bij de uitvoering verzekerde Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken, de positieve impact. "Gedigitaliseerde landbouw in Europa draagt bij aan een meer natuur inclusieve productiewijze, betere banen en nieuwe bedrijfsmodellen. Ook worden consumenten beter geïnformeerd en worden voedselketens transparanter", vertelde ze.

De betrokkenheid van de Europese Commissie bij innovatieve onderzoeksprojecten viel af te lezen aan de aanwezigheid van de prominente sprekers van het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling en het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie. Tom Tynan, lid van het kabinet van de Europese commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, wees op het belang van voortdurend onderzoek en voortdurende innovatie in de Europese voedsel- en landbouwsector. "De EU streeft met het gemeenschappelijke landbouwbeleid het doel van rendabele voedselproductie na en daarvoor is nieuwe technologie nodig. We hebben behoefte aan innovatie. Daarom heeft de Europese Commissie de prioriteiten voor langetermijnonderzoek op dit gebied vastgesteld", verklaarde hij.

Mechthild Rohen, hoofd van de IoT-afdeling van het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie, benadrukte het belang van het opbouwen van een duurzaam ecosysteem voor langetermijntoepassing van IoT- technologie in de Europese agrovoedingssector. "De landbouw is een nieuw tijdperk van digitale verandering ingegaan. Telers, leveranciers van machines en andere spelers in de teeltsector maken steeds meer gebruik van IoT-apparatuur voor een efficiënte werkwijze." Hiertoe behoort het verzamelen van gegevens in elk stadium van de productie. Op dit moment ontstaat er een dynamisch ecosysteem, wat in het voordeel is van zowel eindgebruikers als producenten", vertelde ze tijdens de plenaire openingssessie.

Politieke steun stimuleert innovatief onderzoek
Uit de politieke steun bij de plenaire sessie volgde de presentatie van het beheer en de werkopdrachten van het project, waaronder vijf gebieden (zuivel, vlees, akkerbouwgewassen, fruit en groenten) en 19 demonstraties in heel Europa, het hart van het IoF2020-project. De tweede dag was gericht op EU-gerelateerde initiatieven zoals de grootschalige pilots en FIWARE. In de presentaties werd het belang van crowdfunding voor grootschalige introductie van IoT-technologie in Europa benadrukt.

Wat is IoF2020?
Het IoF2020-project stimuleert grootschalige introductie van IoT-technologie in de Europese voedsel- en landbouwsector. Met een budget van 30 miljoen euro waaraan mede wordt bijgedragen door de EU heeft het project de potentie om de landbouwproductie drastisch te verbeteren, waarbij de toegevoegde waarde van slimme netwerken van verbonden objecten wordt aangetoond.

Voor meer informatie: www.iof2020.eu

Bron: WUR
Publicatiedatum: