Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pleun Verheul:

"Op basis van meting fouten voorkomen"

Ruim een jaar geleden is Pleun Verheul als actieve deelnemer ingestapt in het Priva TopCrop Monitor pilotproject. Vanuit zijn eigen interesse en door het advies van collega's besloot hij mee te doen aan de pilot. "Ik wilde zelf ervaren in welke mate TopCrop Monitor de gewasactiviteit kan optimaliseren door het proces van plantverdamping goed te analyseren. Eerst zien, dan geloven." 



Inmiddels heeft TopCrop Monitor haar weg gevonden naar meer dan 60 eindgebruikers wereldwijd. Ook Pleun Verheul van Paprikakwekerij PP Verheul uit 's-Gravenzande is enthousiast. Op het bedrijf van Verheul is één afdeling uitgerust met TopCrop Monitor, bestaande uit een extra meetbox en een zeer nauwkeurige planttemperatuursensor. Verheul gebruikt de informatie, die de meetinstrumenten leveren op deze afdeling, om zijn gehele tuin te optimaliseren.

"Heel veel instellingen en keuzes die je maakt voor ventilatie, water en temperatuur zijn gebaseerd op vertrouwen in je eigen kennis en kunde. De ervaring die je zelf hebt opgedaan door de jaren heen als paprikateler", vertelt Verheul. "Toen ik net startte met de pilot vond ik het lastig om een keuze te maken als TopCrop Monitor een andere strategie voorstelde dan mijn eigen teeltgevoel mij ingaf. Na ruim een jaar durf ik wel te zeggen dat ik het nieuwe systeem volledig vertrouw. TopCrop Monitor geeft direct inzicht in het effect op de gewasactiviteit en helpt mij de juiste keuzes te maken met betrekking tot mijn teeltstrategie."

Eye-opener
TopCrop Monitor drukt de teler echt met zijn neus op de feiten. Zo was Verheul vorige zomer in een warme periode op vakantie. Hij moest vertrouwen op de metingen van de Priva Connext procescomputer. Om de ergste hitte te voorkomen, koos Verheul een doek dicht te sturen en zo het gewas te beschermen. Op dat moment durfde Verheul het niet aan TopCrop Monitor blind te vertrouwen en besloot hij zijn eigen gevoel en teeltervaring als leidraad te houden. De reactie van de gewasactiviteit was een stijgende lijn. De plant werd door het sluiten van het doek steeds actiever en dus vegetatiever.
 


Verheul: "Na vier dagen warm weer en terugkomst van vakantie ben ik direct de kas in gelopen om het gewas te beoordelen. Ik zag direct dat het gewas te vegetatief was geworden. De teeltvoorlichter bevestigde dit ook. Ondanks dat het tegen je gevoel in gaat, was de beoordeling vanuit TopCrop monitor toch de juiste. Zo'n moment is een eye-opener. Ik heb mijn strategie voor warme dagen direct aangepast." 

Resultaat
In het najaar was de bladgrootte en bladhoeveelheid van de vrucht altijd een punt van aandacht. Door de veranderende omstandigheden en een meer vegetatief gewas werd het blad groter. Door de metingen van TopCrop Monitor kon Verheul realtime de gewasactiviteit meten en daarop bijsturen. Dit resulteerde uiteindelijk in een kleiner blad, een goede maat vrucht en een hogere productie en dat is erg belangrijk voor Verheul. Hij geeft wel aan dat het even zoeken was: " Je moet uiteindelijk wel weten aan welke knoppen je moet draaien om het gewas de goede kant op te sturen".

Priva TopCrop Monitor is volgens Verheul vooral een middel om de teelt te monitoren en op basis van deze meting te sturen en eventuele fouten te voorkomen. Als TopCrop Monitor in een monocultuur wordt toegepast, geeft meten op één afdeling voldoende inzicht voor de gehele tuin. Wil je echt sturen op de gewasmeting of heb je meerdere locaties en/of gewassen dan moet je ook meerdere monitoren installeren. Iedere teelt en tuin is uiteindelijk toch anders. 


Voor meer informatie:
Priva  (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
T: +31 (0)174 522 600
F: +31 (0)174 522 700
Publicatiedatum: