Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mini-drones gaan kasteelt ondersteunen

Tholen - Een drone tussen de paprikaplanten door laten vliegen om te kijken of er geen last is van plagen in de teelt. Bij de TU Delft wordt hier hard aan gewerkt. 



Te groot en te zwaar
Drones worden in de glastuinbouw momenteel al gebruikt om video's te maken van het bedrijf, maar nog niet om de teelt de ondersteunen. De video-drones zijn daar ook niet geschikt voor. Ze zijn te groot, te zwaar, kunnen door de metalen kasconstructie niet met GPS bestuurd worden. Ze zijn niet veilig genoeg om in de kas te gebruiken. 

Drones bieden echter wel mogelijkheden in de glastuinbouw, vertelde Martijn Wisse van de TU Delft gisteren op de GreenTech Summit. Ze kunnen bijvoorbeeld kwaliteitscontroles uitvoeren of teeltproblemen opsporen. Bij de TU Delft zijn ze dan ook druk met de ontwikkeling van drones die hier wel geschikt voor zijn. Dat gebeurt samen met het bedrijfsleven in het vierjarige programma Precisietechnologie Tuinbouw. 

Navigatie
De ontwikkeling is vorig jaar van start gegaan en binnenkort wordt de eerste zwerm drones losgelaten in de kassen. De pocket drones zijn voorzien van autonome navigatie en zijn kleiner dan een euromunt. Daardoor zijn ze niet gevaarlijk voor gewassen of medewerkers.