Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische aardbeioogstrobot volgend jaar de kas in

Tholen - Drie jaar werd er in het diepste geheim aan gewerkt en nu zijn Belgische robotbouwers zover dat ze een prototype van hun oogstrobot kunnen laten zien. Op de Internationale Mechanisatie en Demonstratie dag op Proeftuin Hoogstraten werd de machine gedemonstreerd.



Oogstmachine
Een grijparm die vanonder de aardbei pakt, deze draait, het steeltje afbreekt en vervolgens in de punnet op de platte wagen plaatst. Dat is de basis van de oogstrobot waar de ingenieurs van het Belgische bureau Octinion aan werken. Op de Internationale Mechanisatie en Demonstratie dag in Hoogstraten werd een prototype van de machine voorgesteld. "De insteek is dat de machine 70% van de aardbeien plukt en om de 3 seconden een vrucht oogst", vertelt technisch directeur Jan Anthonis. "Daarmee zou het apparaat evenveel moeten kosten als een plukker." De machine moet 24 kg per uur gaan oogsten, tegen 12-20 kg voor een menselijke plukker. Bovendien kan de robot 24 uur per dag werken.

Het oogsten van onderen en het maken van de zijdraai zijn belangrijke kenmerken van het apparaat. "We zijn er in samenwerking met de kennisinstellingen achter gekomen dat het oogsten makkelijker gaat dankzij de zijdraai", vertelt Anthonis. "De kracht op het steeltje is lager wanneer je verticaal oogst. Het lijkt bovendien het meeste op hoe er ook met de hand geoogst wordt." Nu worden alle rijpe vruchten geoogst, later kunnen daar met vision-technologie ook nog verschillende rijpheidsfases aan toegevoegd worden.



België vs Japan
België is niet het enige land dat een oogstrobot voor aardbeien ontwikkelt. Ook in Japan wordt er hieraan gewerkt. Verschil met onder andere dit systeem is volgens Anthonis dat daarbij de hele kas ingericht moet worden op basis van de oogstrobot. "Wij gaan voor een systeem dat in een bestaande serre of stellingenteelt gebruikt kan worden." Bovendien wordt de aardbei met de Belgische machine geoogst zonder steeltje. "In Japan worden de aardbeien per stuk verpakt dus dan is een steeltje geen probleem. In punnets zou dat prikschade opleveren."



Dribble
De oogstrobot moet worden gecombineerd met de Dribble, ook een innovatie van Octinion. Dit autonoom rijdende, platte platform werkt met een eigen GPS-systeem op basis van afgezette bakens. De Dribble is begin 2017 klaar voor marktintroductie en bij Octinion zien ze tal van mogelijkheden. De robot vormt als eerste de basis van het zelfrijdend platform van de oogstrobot.

In samenwerking met Proefcentrum Hoogstraten worden momenteel verder proeven opgezet om Dribble te gebruiken voor de bestrijding van witziekte met UV-licht. Ook is er interesse voor het gebruik van Dribble voor bespuitingen in de serre.



Oogstmachine
Volgend jaar wordt de machine getest in het Proefcentrum Hoogstraten en bij een aantal telers. De oogstmachine moet in 2018 op de markt komen. "Het is een complex proces en we zijn er nog lang niet, maar we hebben wel het gevoel het lastigste achter de rug te hebben", vindt CEO Tom Coen in. En is het dan tijd om de werknemers in de kas te vervangen? Dat is juist niet de insteek, vertelt Anthonis. "We zien dit juist als een kans om de teelt hier in België te houden. In de aardbeiensector hier gaat het om kwaliteit, om smaak. Je hebt er ervaren plukkers voor nodig en we horen van telers dat ze moeite hebben om die te vinden. De oogstrobot biedt dan juist een kans om de teelt hier te houden."

Impressie prototype Aardbeienoogstrobot - eerst het autonoom bewegende platform Dribble en dan de grijparm.



En hoe de robot uiteindelijk moet worden:




Voor meer informatie:
Octinion
Interleuvenlaan 46,
B-3001 Heverlee-Leuven
+32 16 38 73 10
info@octinion.com
www.octinion.com


Publicatiedatum: