Peppers Unlimited maakt voor de teelt van zo'n 35 miljoen paprika's per jaar al langer gebruik van sensoren. Maar toen de afgelopen jaren steeds meer planten uitvielen, wilden ze meer en accuratere data gaan verzamelen. Zo kwamen ze uit bij Growficient. Lars van den Bosch, mede-eigenaar van Peppers Unlimited, vertelt hoe ze de sensoren gebruiken.
Peppers Unlimited begon in 1989 onder de naam Fa. A.P. van den Bosch. De opa van Lars opende in dat jaar een kas van 1,9 hectare in Moerkapelle. Nadat vader Wilbert de zaak overnam, verhuisde het bedrijf naar IJsselmuiden, breidde het uit tot eerst 7,5 hectare en later 19,5 hectare, en veranderde de naam in Peppers Unlimited. Begin 2025 trad Lars toe als vennoot.
© Growficient
Uitval van paprikaplanten
Al sinds de oprichting van het bedrijf teelt Peppers Unlimited paprika's. De afgelopen jaren kwamen daar echter steeds meer uitdagingen bij kijken. Lars: "We hadden steeds meer last van uitval. Vooral in onze tweede tuin stonden de planten in de achterste helft van de kas er beduidend zwakker op. Dat leidde op het dieptepunt tot bijna een kwart uitval. Vaak gebeurde dat ook heel plotseling: voor het weekend zagen de wortels er nog prima uit, na het weekend was het drama."
Kas compleet in beeld
Om te achterhalen of het probleem te maken had met de teeltstrategie, wilde Peppers Unlimited meer data verzamelen. Daarvoor gingen ze op zoek naar sensoren. Lars vertelt: "Voorheen hadden we op 6 hectare 3 sensoren. Dat vonden we te weinig. Via een vertegenwoordiger hoorde mijn vader over Growficient. Het Plug & Play-concept sprak hem aan. We kozen ervoor om vooraan en achteraan in elk kraanvak een sensor te plaatsen, en in de grotere vakken in het midden nog één extra. Zo hebben we een compleet beeld van de hele kas."
Dit bleek echter niet de gehoopte oplossing voor plantuitval te bieden. Lars vervolgt: "De hypothese was dat we te veel water gaven. Met de sensoren van Growficient konden we dit gerichter controleren. Maar het bleek dat het vochtpercentage en de EC-waarde overal in het kraanvak gewoon gelijk was. We zagen ook geen andere afwijkingen in de data die de uitval konden verklaren. Het probleem was dus niet opgelost."
Inzicht in één oogopslag
Daarom besloot Peppers Unlimited om een proeftuin te starten op organisch substraat. Daar boeken ze nu wel positieve resultaten. Lars: "Omdat Growficient sensoren ook werken in organisch substraat, konden we de sensoren die we eerder hadden aangeschaft gewoon blijven gebruiken, dat was erg fijn. Het is wel een leercurve om bijvoorbeeld het vochtpercentage goed te interpreteren. Daarom volg ik vooral de trend die ik op het Growboard zie. Het doel is om de zaagtanden van de grafiek op een gelijk niveau te houden. Als dat lukt, zitten we goed met de watergift."
Lars kijkt meerdere keren per dag op het Growboard. Hij vervolgt: "In het voorjaar check ik met name de heatmap regelmatig. Dat geeft namelijk een goed overzicht van de temperatuurverdeling in de kas. Als ik daar koude hoeken zie, kan ik gaan controleren of er bijvoorbeeld een scherm op een kier is blijven staan of dat er een ruit kapot is. Het is heel handig om die data over de omgevingstemperatuur in één oogopslag beschikbaar te hebben."
Ook de andere waarden volgt Lars gedurende de dag: "Ik houd het watergehalte en het EC-verloop altijd in de gaten. Die data neem ik mee in de irrigatiestrategie die we gaan doorvoeren. Als de EC bijvoorbeeld steeds iets oploopt, kan ik dat bij de volgende watergift verminderen. Ook kijk ik 's ochtends naar hoe we de vorige dag zijn geëindigd. Op basis van die gegevens kunnen we de laatste waterbeurt aanpassen."
Volledig overstappen
Het werken met de sensoren van Growficient, gaat voor Lars zo goed als vanzelf. Van de support hoeft hij dus niet vaak gebruik te maken. Hij vertelt: "Ik bel ze alleen als ik vragen heb of als er iets misgaat. Dat gebeurt niet vaak. Maar als ik wel contact opneem, word ik goed geholpen. We hadden bijvoorbeeld een keer een sensor met een kapotte batterij. Toen kreeg ik meteen een nieuwe."
Volgend jaar stapt Peppers Unlimited voor alle kassen over op een organisch substraat. Lars sluit af: "Voorheen gaf vooral kas 2 problemen, maar dit jaar zien we ook in kas 1 en 3 – waar we nu nog op steenwol telen – steeds meer uitval. We hebben daarom besloten om volgend jaar alleen nog gebruik te maken van organisch substraat. Ook dan blijven we de sensoren van Growficient gebruiken. Meten is immers weten."
Voor meer informatie:
Growficient
[email protected]
www.growficient.com