In 2025 wordt het nettobedrijfsresultaat voor een gemiddeld Nederlands glasgroentebedrijf geraamd op ongeveer 4,20 euro per m², wat een daling van ongeveer 3,20 euro (of -44%) per m² betekent.
Het nettobedrijfsresultaat per m², onderverdeeld naar subsectoren, ontwikkelt zich als volgt:
- een stijging van 1,68 euro bij tomatenbedrijven
- een daling van 4,79 euro bij komkommerbedrijven
- een daling van 10,07 euro bij paprikabedrijven.
© Wageningen Social & Economic Research
Het inkomen uit bedrijf van een gemiddeld glasgroentebedrijf daalde met 3,17 euro per m² tot 7,27 euro per m².
Onderverdeeld naar subsectoren wordt in de nieuwste raming van Wageningen Social & Economic Research verwacht dat het inkomen uit bedrijf per m²:
- op tomatenbedrijven toenam tot 8,15 euro. Dat is een stijging van 1,69 euro.
- op gespecialiseerde komkommerbedrijven daalde tot 30,58 euro. Dat is een daling van 4,46 euro.
- op paprikabedrijven flink afnam. Het inkomen uit bedrijf werd door een daling van 9,93 euro ten opzichte van 2024 negatief: -4 euro.
De opbrengst per m² is gemiddeld iets gestegen
Voor een gemiddeld glasgroentebedrijf is de totale opbrengst per m² met circa 1,6 euro gestegen naar 76 euro, wat neerkomt op een stijging van circa 2%. De grootste stijging deed zich voor bij tomatenbedrijven. Bij komkommerbedrijven was er enige groei. De grootste daling vond plaats bij paprikabedrijven.
Diverse factoren lagen hieraan ten grondslag. Bij alle typen is er een stijging van het productievolume ingerekend. Bij paprikabedrijven werd echter een waardedaling per m² gerealiseerd door flink lagere prijzen. Bij tomatenbedrijven en komkommerbedrijven was de prijsvorming nog redelijk goed in vergelijking met 2024, waardoor er een waardetoename is berekend.
© Wageningen Social & Economic Research
Kosten per m² gestegen
De bedrijfseconomische kosten per m² op een gemiddeld glasgroentebedrijf zijn met ruim 7% toegenomen ten opzichte van 2024. De stijging is te zien bij alle subsectoren, evenals bij alle typen kosten. De grootste stijgingen van de kosten per m² zijn ingerekend bij de berekende rente (+15%), uitgangsmateriaal (+10%) en energie (+9,5%).
De energiekosten per m² in 2025 zijn ongeveer 29% van de totale kosten voor een gemiddeld glasgroentebedrijf. Dat was in 2024 ruim 28%. In 2025 waren de energiekosten voor tomaten-, paprika- en komkommerbedrijven respectievelijk 29%, 39% en 27%.
© Wageningen Social & Economic Research
Bron: Wageningen Social & Economic Research / Agrimatie