Na succesvolle testen met een oogstrobot voor snacktomaten hebben nieuwe telers, waaronder Van Marrewijk van Mil (een bedrijfsonderdeel van Greenco), een overeenkomst gesloten met robotbouwer inaho en hun deelname aan testen in 2026 bevestigd. Er zijn nog slechts twee proefplaatsen beschikbaar voor het verbeterde volgende generatie model.
Het Japanse inaho meldde eerder dit najaar dat de robot klaar is voor commerciële uitrol. Ten opzichte van de huidige generatie robots heeft inaho een upgrade van het robotplatform uitgevoerd. Deelnemers aan de tests zullen kunnen werken met het verbeterde volgende generatie model en toegang krijgen tot de nieuwste technische en prestatieverbeteringen.
© inaho Europe B.V.
Belangrijkste resultaten
Het oogstpercentage verbeterde van ongeveer 15 procent naar meer dan 45 procent, meer dan een verdrievoudiging van de vorige prestaties en een aanzienlijke vermindering van de handmatige oogstwerkzaamheden. De werksnelheid is bijna verdubbeld tot 20 kilogram per uur. Met deze snelheid kunnen vier robots ongeveer één ha bestrijken.
Wat de operationele stabiliteit betreft, werkten de robots dit seizoen probleemloos zonder grote storingen tijdens langdurig gebruik op de locatie van de teler. Deze resultaten bevestigen dat de robot de technische en operationele standaard heeft bereikt die nodig is voor commerciële uitrol, aldus inaho.
Waarom telers besluiten deel te nemen
Ruud Poels, Supply Chain Manager bij Greenco, zegt: "Bij het overwegen van oogstrobots richten mensen zich vaak op oogstpercentages. Maar dat is niet het hele plaatje. Naast de efficiëntiecijfers gaat het ons om de operationele fit. Met een compact ontwerp op batterijen - geen stroomkabel en geen complexe infrastructuur - kan de robot precies worden ingezet waar en wanneer we hem nodig hebben."
"Tegelijkertijd is er geen investering vooraf en de gebruikskosten zijn vergelijkbaar met onze huidige kosten voor menselijke arbeid. We zien dit als een proef met een laag risico die kan helpen om toekomstige arbeidskosten en onze afhankelijkheid van beschikbare oogstmedewerkers te verminderen."
"Als we kijken naar alle belangrijke factoren - niet alleen de efficiëntie van de oogst - is het duidelijk dat robots en mensen de meeste waarde creëren als ze samenwerken. Het is ook duidelijk dat de technologie een praktisch niveau heeft bereikt."
Yu Mizuki, directeur van inaho Europe, voegt hieraan toe: "Uit onze proefervaring hebben we geleerd dat zodra de robot meer dan ongeveer 50 procent van de tomaten gaat oogst, het plukken van de resterende tomaten simpelweg langer duurt voor mensen, waardoor hun efficiëntie afneemt."
"Als we de gecombineerde prestaties van robots en mensen optimaliseren, blijkt de huidige robotspecificatie met een oogstpercentage van 45 procent de juiste balans te zijn. Het maximaliseert de algehele productiviteit zonder afbreuk te doen aan de automatisering of menselijke efficiëntie."
Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar en er wordt voorrang gegeven op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Aanmelden voor een trial slot kan hier.
Voor meer informatie:
Yu Mizuki
inaho Europe B.V.
+31 6 8389 6035
[email protected]
https://www.inaho.co/en