Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw rapport schetst landbouw- en voedselsituatie in Vlaams-Brabant

Op de Voedseldag Eet-Wijs in Zemst heeft de provincie Vlaams-Brabant op 1 december het Rapport landbouw en voedsel Vlaams-Brabant voorgesteld. Het document bundelt cijfers over het aantal landbouwbedrijven, teelten en de mate van voedselzelfvoorziening in de provincie.

© Boerenbond

Tijdens de Voedseldag kwamen beleidsmakers, producenten, onderzoekers en organisaties samen om te spreken over de toekomst van het regionale voedselsysteem. De provinciale landbouwdienst en verschillende partners deelden inzichten, projecten en initiatieven rond duurzamer en lokaler voedsel.

Belang van voedselbeleid
Gedeputeerde Tom Dehaene opende de dag en benadrukte dat voedselbeleid zowel lokaal als bovenlokaal vorm moet krijgen. "Voedsel leek de laatste decennia bijna vanzelfsprekend, maar de actualiteit maakt ons duidelijk dat het begrip voedselzekerheid meer dan ooit aan de orde is. Ook in onze provincie kunnen we ons steentje bijdragen door lokaler en duurzamer te eten, voedselverspilling te vermijden, te experimenteren met plantaardige alternatieven, maar vooral respect te hebben voor de boeren die dag in dag uit in de weer zijn voor het eten op ons bord."

De landbouwdienst lichtte vervolgens het rapport toe, dat bedoeld is als leidraad voor lokale besturen en organisaties die willen inzetten op korte keten, duurzame landbouw en toegankelijke voeding. De strategie Eet-Wijs steunt op drie pijlers: landbouw naar waarde schatten, betere verbindingen in de voedselketen en concrete acties binnen Vlaamse en Europese beleidskaders. Het volledige rapport is beschikbaar via de website van de provincie.

Lokale besturen tonen voorbeelden
De stad Leuven en de gemeente Zemst deelden hun voedselstrategieën, met aandacht voor lokale productie, voedselvaardigheden, gezonde keuzes en bescherming van landbouwgrond. Ook Local4Food, een initiatief van de Vlaamse overheid dat lokale voedselprojecten ondersteunt, werd toegelicht.

Op de infomarkt was ruimte voor ontmoeting, waarna professor Tim Smits (KU Leuven) sprak over hoe nudging consumenten stimuleert richting gezonde en duurzame keuzes. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh sloot de dag af met een lezing over eetgeschiedenis.

Consumenten verbinden met telers
Volgens Boerenbond toont het rapport aan dat een lokaal voedselbeleid niet losstaat van lokaal landbouwbeleid. Het moet consumenten verbinden met telers, de positie van landbouwbedrijven versterken en bijdragen aan een veerkrachtige land- en tuinbouwsector.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer