Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeienseizoen loopt op zijn einde bij Demedts-De Mey

"Mindere vraag wordt gecompenseerd door patissiers, waar de koude maanden traditioneel drukker zijn"

Tholen - Met de winter voor de deur loopt het onbelichte aardbeienseizoen ook op zijn einde, maar bij kweker Demedts - De Mey blijven de volumes nog altijd aanwezig. "Het wordt wel minder en minder. Het is nu vooral afbouwen, de verwarmingskosten goed in het oog houden en bekijken hoe lang het nog rendabel blijft om door te gaan. Dat zal ongeveer tot Nieuwjaar zijn", vertelt Benoit Demedts.

© Benoit Demedts

Het betekent voor de kwekerij uit het Vlaamse Gits overigens niet dat het op de lauweren rusten is. "Doordat we tegenwoordig met doordragers werken, kan er langer worden doorgeproduceerd dan vroeger. Er hangt nog voldoende product, waardoor de pluk vermoedelijk tot rond nieuwjaar kan doorgaan. Vanaf half december wisselt één van de afdelingen wel, waardoor die productie dan stopt, maar verder zullen we voorlopig nog wel volumes hebben. Naast de aardbeien loopt bovendien ook de frambozenproductie nog altijd door. Ondanks een korte winterprik is er voldoende gestookt om de kwaliteit op peil te houden. We werken met zowel Kwanza als Tulameen. Tulameen is bijzonder geliefd bij klanten, echte 'snoepjes'. Voor patissiers en de groothandel wordt vooral Kwanza gebruikt. Zolang de kwaliteit goed blijft en de verwarmingskosten beheersbaar zijn, zullen we ook hiermee blijven doorgaan."

Terugkijkend op het najaar is de teler tevreden. "De kwaliteit is zeer goed geweest en zowel de prijsvorming als de opbrengst waren uitstekend. Extreem warme periodes bleven uit, wat voor de teelt gunstig was. De vraag is in deze periode ook redelijk stabiel gebleven. Nu is het in de particuliere verkoop wel iets lager, maar dat wordt gecompenseerd door patissiers, waar de koude maanden traditioneel drukker zijn. In de hoevewinkel blijft de verkoop vlot lopen en er komen zelfs meer klanten dan vorig jaar."

© Benoit Demedts

Last van meeldauw
Hierbij ondervindt Benoit ook weinig concurrentie van Spaanse aardbeien. "Hoewel Spaans product in de winter een alternatief kan zijn, en dat voor prijsbewuste klanten misschien ook zo is, geven onze klanten duidelijk de voorkeur aan de smaak en kwaliteit van de eigen teelt. En straks aan belichte teelt van collega's. Daar zijn ze ook bereid wat extra voor te betalen. In de hoevewinkel proberen we kleinere aardbeien aan te bieden om een schappelijke prijs te kunnen aanhouden, terwijl bakkers juist grotere vruchten nodig hebben. Zij rekenen de hogere kosten doorgaans door aan hun eindklant."

"Wat dit jaar wel opviel, is dat de druk van witziekte, of meeldauw, hoger lag dan eerdere jaren", gaat hij verder. "Mogelijk worden de middelen minder effectief of neemt de resistentie toe. Een ziek exemplaar komt er soms toch door, ondanks alle inspanningen. Daarom overwegen we om richting volgend seizoen oplossingen zoals een UV-robot te bekijken. Het verkleinen van het gebruik van actieve stoffen is sowieso een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst. Bij zulke beslissingen moet echter ook rekening worden gehouden met de praktische haalbaarheid op het bedrijf, maar het is wel iets wat we in de gaten moeten houden."

© Benoit Demedts

Doordragers de toekomst
Wat bij Demedts - De Mey in ieder geval wel als een paal boven water staat, is dat doordragers de toekomst hebben. "De doordragende rassen zijn steeds belangrijker geworden, zowel qua rendement als kwaliteit. Hierbij waren er nog wel eens zorgen over de smaak ten opzichte van klassiekers als Elsanta, maar door de aardbeien net iets langer aan de plant te laten hangen, blijft de smaak uitstekend. Dit vraagt wel extra organisatie en duidelijke instructies aan de plukkers, maar het loont. Klanten blijven terugkomen zolang de kwaliteit betrouwbaar is. We werken met Karima en Furore. Beide rassen smaken goed, maar Karima presteert vooral beter qua houdbaarheid. Zelfs na een week in de koeling blijft de kwaliteit hoog, wat voor patissiers een groot voordeel is."

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
Tel.: +32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be

Gerelateerde artikelen → Zie meer