In een eerdere tuinbouwupdate van begin dit jaar liet Rabobank zien hoe de schaalvergroting in de Nederlandse tomatenteelt zich ontwikkelt. Ongeveer de helft van het areaal wordt geteeld bij de tien grootste tomatenbedrijven. Ook bij andere glasgroenten ziet de bank dit proces van schaalvergroting (figuur 3).
© CBS
Figuur 3. Ontwikkeling van de verdeling van het areaal komkommer en paprika in Nederland tussen de tien bedrijven met het grootste areaal en de overige bedrijven
Het CBS geeft in haar voorlopige cijfers van 2025 een areaal van 1.631 hectare paprikateelt in Nederland. In 2015 bedroeg dat 1.758 hectare. Het aantal bedrijven met paprikateelt bedroeg in 2015 nog 246 stuks en is tien jaar later verminderd tot 203.
Het areaal bij de tien grootste bedrijven met paprika bedraagt in 2025 volgens gegevens van RaboResearch ongeveer 40% van de oppervlakte waarop paprika wordt geteeld in Nederland. Dat is 652 hectare met een gemiddelde van 65 hectare per bedrijf. Het gemiddelde areaal van de overige 193 bedrijven bedraagt ongeveer 5 hectare glas per bedrijf. Natuurlijk is soms de concentratiegraad bij de diverse kleuren nog veel groter.
De schaalvergroting bij komkommer is minder, maar wel gaande. Komkommerbedrijven hebben hun productie de afgelopen tien jaar vaak vergroot door het toepassen van belichting in combinatie met het hogedraadsysteem en niet direct in uitbreiding van het glasareaal. Daarnaast is het op komkommerbedrijven lastig de kortetermijn arbeidsbehoefte in te vullen. In het hogedraadsysteem is het vrijwel noodzaak 's zomers dagelijks het gehele areaal te oogsten. De piekbehoefte aan arbeid is daarmee groter dan bij tomaten- en paprikabedrijven.
Een verdere schaalvergroting op komkommerbedrijven lijkt wel door te gaan, maar lijkt sterker afhankelijk van de mogelijkheden op verdere automatisering en robotisering van teelt-, oogst- en sorteerhandelingen. De tien grootste bedrijven telen nu op ongeveer 31% van het totale areaal, dat was in 2015 nog 23%. In 2025 was het areaal komkommers volgens het CBS 638 hectare waarvan 197 hectare bij de tien grootste bedrijven en 441 hectare bij de overige 172 bedrijven. Het gemiddelde van de 10 grootste bedrijven ligt dus op net geen 20 hectare, het gemiddelde van de overige 172 bedrijven met komkommer ligt op 2,6 hectare. In 2015 bedroeg het areaal 545 hectare, waarvan 23% bij de tien grootste bedrijven.
Bron: Rabobank