Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gids voor natuurinclusieve catering moet inkopers helpen bij verduurzaming

De Tuin van Holland heeft samen met PHI Factory de gids Inkopen van natuurinclusieve catering gelanceerd. De praktische handleiding moet publieke inkopers ondersteunen bij het verduurzamen van hun cateringaanbestedingen, met aandacht voor biodiversiteit, klimaat en gezondheid. De gids werd op 17 november gepresenteerd in het Provinciehuis Zuid-Holland. Gedeputeerde Meindert Stolk van de Provincie Zuid-Holland kreeg het eerste exemplaar uitgereikt.

© De Tuin van Holland

Volgens de initiatiefnemers kunnen publieke organisaties, door hun schaalgrootte, een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. "Wie inzet op natuurinclusief, seizoensgebonden en lokaal eten, draagt direct bij aan een gezond voedselsysteem", zegt projectleider Sabina Duyvestijn van De Tuin van Holland. "Deze gids helpt inkopers om dat concreet te maken: van duidelijke ambities tot slimme aanbestedingscriteria."

Samenwerking centraal
De publicatie behandelt het volledige inkoopproces – van voorbereiding en aanbesteding tot uitvoering – en bevat checklists, valkuilen en praktijkvoorbeelden. Michael van der Meer van PHI Factory benadrukt dat samenwerking centraal staat: "Het gaat niet alleen om producten inkopen, maar om een andere manier van samenwerken in de voedselketen: echt van boer tot bord."

Een van de voorbeelden in de gids komt uit het provinciehuis in Den Haag. Het bedrijfsrestaurant past volgens facilitair coördinator Sara McCutcheon al jaren de uitgangspunten van De Tuin van Holland toe. "Wat bij ons in het restaurant komt, is voor zo'n 80 procent plantaardig. In 2019 kwam zo'n 23 procent van de inkoop van lokale leveranciers, en inmiddels is dat zo'n 40 procent."

Bron: De Tuin van Holland

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer