Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wel lichtpuntjes voor de hele kasgroentensector

Wisselvallig seizoen voor Franse komkommers

Het voorbije Franse komkommerseizoen liet een gemengd beeld zien. De opbrengsten lagen hoger dan vorig jaar, maar de spreiding in resultaten was groot, zowel tussen periodes als tussen telers. "De eerste helft van het seizoen verliep erg goed: de vraag was sterk en de volumes tot aan juni waren prima", vertelt Alexandre Picault, directeur bij Kultive.

Na die vliegende start kwam er helaas een langere dip dan normaal. "Tussen 15 juni en 14 juli is er altijd wel een terugval, maar dit jaar duurde die veel langer, tot half augustus. De hitte had een flinke impact op de productie."

© Coopérative Agricole des Serristes de l'Aube et de l'Yonne

Schommelingen in oogst, vraag en prijs
In de tweede helft van augustus trok de productie weer aan, maar toen gooide het slechte septemberweer roet in het eten. De consumptie daalde en dat drukte op de prijzen. Telers die erin slaagden om tijdens de zomermaanden – toen de vraag veel groter was dan het aanbod – te leveren, profiteerden van een gunstige markt. Maar wie in die periode overstapte naar een derde teeltcyclus, kwam bedrogen uit. "Door het verslechterde weer viel de productie precies samen met een dalende vraag, wat zorgde voor prijsdruk aan het einde van het seizoen," legt Picault uit.

Vergeleken met vorig jaar steeg het volume in september met zo'n 50 à 60%, mede dankzij de uitbreiding van het areaal met 25% door de overname van de kassen van Marchal. "Alles is verkocht, we hoefden niets te exporteren, weg te geven of te vernietigen. Maar de opbrengst per kilo was wel lager."

In oktober draaide de situatie opnieuw: door het slechte weer van september viel de productie terug, wat beter aansloot bij de lagere consumptie. "Alleen zijn de prijzen toen niet voldoende hersteld om het seizoen mooi af te sluiten."

Toch een positief jaar voor de komkommer
Al met al kan er – zeker in vergelijking met 2024 – gesproken worden van een redelijk positief seizoen, ook al liep het voor veel telers niet zoals gehoopt. "We begonnen veelbelovend, maar het einde was lang, somber en teleurstellend", zegt Picault.

Toch spreken de cijfers voor zich. Volgens Kantar steeg de komkommeraankoop aan het begin van het seizoen met 25%, en eind september lag die nog altijd 11% hoger dan in 2024 en zelfs 17% boven het gemiddelde van 2022–2024. Voor Kultive betekende dat een verkoopstijging van bijna 35%, mede mogelijk gemaakt door de uitbreiding van het areaal met 25%.

Stabiel verloop voor andere kasgroenten
Ook de andere kasgroenten deden het naar behoren. De aubergine kende een vrij stabiel seizoen. "De volumes zijn vergelijkbaar met vorig jaar, al liggen de gemiddelde opbrengsten en prijzen iets lager. Maar dat past binnen het algemene marktbeeld en sluit aan bij de Kantar-cijfers," aldus Picault. Toch blijft het bedrijf ambitieus: voor 2026 wil Kultive de aubergineteelt met 50% verhogen, met uitbreiding in onder meer paarse, witte en gestreepte variëteiten.

De paprika draaide een "redelijk" jaar. De gemiddelde opbrengsten lagen iets lager dan in eerdere seizoenen, maar de prijzen waren goed genoeg om het product aantrekkelijk te houden. "Voor 2025 plannen we een opbrengststijging van 10%, onder meer door de herintroductie van gele paprika's. Daarmee willen we onze kasdiversificatie verder uitbouwen, los van de komkommer."

Ook bij de cherrytomaat – momenteel het kleinste product binnen de coöperatie – is er sprake van een positieve trend. "We sluiten het jaar af met een productie van 800 ton, een verbetering ten opzichte van 2024. De gemiddelde prijs lag op het verwachte niveau of zelfs iets erboven. Zeker na een lastige start van het seizoen is dat een opsteker. Al met al is het jaar beter verlopen dan we hadden durven hopen."

Gerelateerde artikelen → Zie meer