Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overleeft Spaanse teelt klimaatverandering?

In Almería, het warmste en droogste gebied van Spanje, strekt zich een 'plastic zee' van 33.000 hectare serres uit. Ze leveren jaarlijks miljoenen kilo's groenten en fruit voor de Europese markt en vormen voor duizenden familiebedrijven een belangrijke bron van inkomsten, schrijft De Standaard. Dankzij technologische innovaties, zoals druppelirrigatie, sensoren, insecten als biologische bestrijding en recyclage van materialen, proberen telers de teelt duurzamer te maken.

Toch staat het model zwaar onder druk door klimaatverandering. De watervoorraden slinken en de regio wordt steeds warmer. Telers grijpen daarom naar alternatieve waterbronnen zoals ontzilt water en gezuiverd afvalwater. Onderzoekers en vernieuwers geloven dat technologie de serreteelt kan blijven redden, maar kritische wetenschappers waarschuwen dat het systeem in zo'n droog gebied fundamenteel onhoudbaar is. Zij pleiten voor een ander landbouwmodel. Telers zoals Lola Gómez blijven echter overtuigd dat technologie én serreproductie de toekomst hebben, als Europa en consumenten de sector, maar meer waardering geven.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikelen → Zie meer