Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Michel Bourrousse, Sedima:

"In 40 jaar heb ik nog nooit een aardbeienras gezien met zoveel potentieel"

Drie jaar na de introductie op de Franse markt begint voor de Kara®-aardbei in 2025 het eerste volwaardige productieseizoen. Een belangrijk moment voor deze clubvariëteit, die volgens marktindicatoren duidelijk in de smaak valt bij Franse telers en afnemers. De veelbelovende, van oorsprong Italiaanse variëteit werd tijdens de IAD-beurs in Bordeaux gepresenteerd door Jean-Michel Bourrousse van Sedima, leverancier van tray- en mini-trayplanten van dit ras.

© Sedima

Clubras met hoog productiepotentieel
Kara wordt onder licentie geteeld en is voorbehouden aan leden van het Délices Rouges-clubnetwerk, een groep erkende telers. Momenteel beschikken twee Franse partijen over de licentie: één teler/marktpartij in Zuidoost-Frankrijk en één afzetorganisatie in het zuidwesten. "Maar ook zelfstandige telers kunnen zich aanmelden bij het clubnetwerk om toestemming te krijgen voor de teelt," verduidelijkt Bourrousse.

Kara is een doordragende variëteit die in december-januari wordt geplant in het zuidoosten, met een oogststart in april. "Het productiepotentieel is bijzonder hoog. In de eerste plukronde halen we 700 tot 800 gram per tray-plant, en in de tweede ronde kan het cumulatieve gewicht oplopen tot boven de 1,2 kilo. De productie loopt door tot aan de eerste nachtvorst."

© Sedima

Een winterharde variëteit met een lange houdbaarheid
Behalve het hoge productieniveau heeft Kara nog andere eigenschappen die het ras interessant maken voor de markt. "Kara is zeer tolerant tegen meeldauw en minder gevoelig voor drosophila dan de meeste rassen op de markt. Daardoor kan het middelengebruik worden teruggeschroefd. De vruchten zijn groot, mooi rood en blijven tot 8 dagen goed. Zelfs bij zomerse hitte blijft het vruchtvlees stevig. Dat betekent minder uitval, zowel voor teler als handel en consument."

© Sedima

Om Kara optimaal te benutten, is wel vakmanschap nodig. "Kara is de Ferrari onder de aardbeien. De prestaties kunnen spectaculair zijn, maar de teler moet weten wat hij doet. Zodra je snapt hoe je het maximale uit het ras haalt, zijn de resultaten de moeite dubbel en dwars waard."

"In mijn 40 jaar in de aardbeiensector heb ik nog nooit een variëteit gezien die zoveel sterke eigenschappen combineert: opbrengst, presentatie, houdbaarheid én smaak die varieert van goed tot zeer goed," besluit Bourrousse.

Voor meer informatie:
Jean-Michel Bourrousse
Sedima
100 chemin de Baulac
47320 Bourran, Frankrijk
Tel: +33 (0)5 53 88 36 00

Gerelateerde artikelen → Zie meer