De Spaanse coöperatie Ejidomar vierde afgelopen zaterdag haar 50-jarig bestaan met een groots evenement in El Ejido. Meer dan 700 mensen kwamen samen – leden, medewerkers en vertegenwoordigers van overheden – om stil te staan bij een halve eeuw toewijding aan de AGF-sector. Sinds de oprichting in 1975 is Ejidomar uitgegroeid tot een bekende speler in de export van kasgroenten vanuit Almería naar Europa.
© Ejidomar
Tijdens het jubileum werd speciaal hulde gebracht aan de leden die het werk van de oprichters hebben voortgezet. Vijftig jaar geleden besloten 25 vooruitstrevende telers hun krachten te bundelen en niet langer afhankelijk te zijn van lokale veilingen. Ze kozen voor directe afzet op buitenlandse markten, toen nog een gewaagde stap. Om dit te eren reikte de coöperatie onderscheidingen uit aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de groei en het succes van Ejidomar.
Voorzitter José Antonio Baños blikte terug op het prille begin: "Een groep telers durfde verder te kijken dan de Spaanse grens. Ze reisden naar Nederland, smokkelden zaden mee terug in hun koffers en begonnen aan een avontuur dat nu al vijftig jaar duurt." Uit Ejidomar zijn later ook bedrijven ontstaan zoals Domar, Ejidoverde, Agrosur en Nature Choice – met wisselend succes, maar steeds met diezelfde pioniersgeest. Ejidomar zelf bleef trouw aan haar koers, met deze jubileumviering als kroon op het werk.
© Ejidomar
De coöperatie was onder andere koploper in de teelt van komkommers, blokpaprika's, Sweet Bite en Chinese kool. Ook was Ejidomar een van de eersten die geïntegreerde teelt toepaste in de kassen. In 2005 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe, moderne locatie aan de weg richting Almerimar.
Volgens Baños is duurzaamheid tegenwoordig vanzelfsprekend in de tuinbouw: "We blijven inzetten op natuurlijke bestrijding met nuttige insecten, zodat het gebruik van chemische middelen omlaag kan. Dat is wat onze klanten verwachten en wat Europa ook steeds meer vraagt."
© Ejidomar
Toch zijn er ook uitdagingen. Zo heeft de coöperatie momenteel te maken met de opmars van Thrips parvispinus, een tripssoort die veel schade aanricht in de teelt. Vooruitkijkend werkt het bestuur aan het uitbreiden van de rassenkeuze, vooral voor komkommers en watermeloenen. Ook wil men het pakstation moderniseren, met nieuwe sorteerlijnen voor onder meer courgette, aubergine en komkommer.
© Ejidomar
Met vijftig jaar ervaring en een stevige basis, kijkt Ejidomar vol vertrouwen naar de toekomst. De kracht van de coöperatie ligt nog altijd in samenwerking en innovatie. De ambities zijn duidelijk: betere service voor de leden, modernere faciliteiten en uitbreiding van het aanbod. "Onze missie blijft hetzelfde: het beste resultaat halen voor onze telers. Dat is en blijft de kern van een goede coöperatie", aldus Baños.
Voor meer informatie:
Ejidomar
www.ejidomar.es