Wat valt er zoal te verwachten op het GroentenFruit Huis symposium? Ron Keller, voormalig topdiplomaat en oud-ambassadeur van onder meer Rusland en Oekraïne, schetst een beeld van de huidige politieke spanningen in de wereld. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat zijn de verwachtingen? Wat zijn de gevolgen van de verschuivende machtsverhoudingen tussen de VS, Rusland, China en EU? Moet de groente- en fruithandel de komende jaren rekening blijven houden met flink verstoorde handelsstromen? Ron heeft in zijn briefing al aangegeven dat hij naast waarschuwingen ook zeker ingaat op kansen voor de sector.
Hoe mooi zou het zijn als klimaatrisico's beter in kaart worden gebracht? Walter Rossi Cervi (WUR) gaat in op diverse weersextremen in de wereld. Hoe zijn die in scenario's om te zetten? Er zijn genoeg voorbeelden van productieverliezen te noemen in de groente- en fruitsector door hitte, neerslag, kou en droogte. In seizoen 2023/24 viel de EU-import van blauwe bessen uit Peru met 35 procent terug door extreem weer (El Niño). Al een paar jaar op rij kampt Centraal-Europa met late nachtvorst in het voorjaar met kleinere fruitoogsten als gevolg. Wordt dit structureel? Voor het tweede jaar op rij heeft Polen te maken met oogstverliezen voor fruit (o.a. appels) door flinke nachtvorst in het voorjaar. Spanje verwacht de laagste citrusoogst (5,4 miljoen ton) in de afgelopen 16 jaar. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe kan hierop worden ingespeeld? Het begint met de juiste informatie en inzichten.
Guido van Woerkom gaat in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Heldere beleidskeuzes zijn noodzakelijk voor de toekomst van de arbeidsmarkt voor onze sector. Arbeidsmigratie is onmisbaar. Mariët van Haaster-de Winter laat in haar presentatie zien dat de consument wel tegen een stootje kan. Jorg Snoeck neemt het publiek mee in een inspirerende reis langs de trends die de consument van morgen vormt. Presentaties van Jorg staan garant voor veel bewegende beelden en beeldmateriaal uit alle windstreken
Het symposium vindt plaats bij De Landgoederij in Bunnik. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Deelname is gratis voor leden van GroentenFruit Huis. Niet-leden moeten zich van tevoren inschrijven via [email protected].