Tijdens de We're Smart Awards in Londen is het Amsterdamse restaurant Flore van chef Bas van Kranen uitgeroepen tot het derde beste groenterestaurant ter wereld. De Nederlandse Discovery Award ging naar Herberg onder de Linden in Groningen. De titel van Beste Groenterestaurant ter Wereld bleef voor het tweede jaar op rij bij El Invernadero in Madrid.
© We’re Smart
De jaarlijkse We're Smart Awards bekronen chefs die groenten en fruit centraal stellen in hun keuken. Oprichter Frank Fol, De Groentekok, prees de Nederlandse prestaties: "De metamorfose van Flore is opmerkelijk, en chef Bas van Kranen heeft zijn ambitieuze visie volledig gerealiseerd. Het restaurant straalt een authenticiteit uit die zeldzaam is."
Terechte beloning
Volgens Fol is de derde plaats een terechte beloning voor Van Kranens 'consistente pure plant filosofie'. Flore's Botanic Menu, met tachtig verschillende planten, geldt als een van de meest verfijnde volledig plantaardige eetervaringen ter wereld.
© We’re Smart
Naast Flore kreeg ook Herberg onder de Linden erkenning. Chef Steven Klein Nijenhuis ontving de Discovery Award, een prijs voor talentvolle gamechangers die volgens We're Smart het credo 'Denk groenten, denk fruit!' belichamen.
Vijf Radijzen
Drie Nederlandse restaurants – Vannu, Herberg onder de Linden en Mearkas – kregen bovendien de hoogste erkenning van vijf Radijzen in de nieuwe We're Smart Green Guide 2025. In die gids worden restaurants beoordeeld met één tot vijf Radijzen, afhankelijk van hun creativiteit met groenten en fruit en het percentage plantaardige ingrediënten dat wordt gebruikt.
© We’re Smart
In totaal telt Nederland nu twintig restaurants met vijf Radijzen. Ook Spectrum in Amsterdam, onder leiding van chef Sydney Schutte, steeg fors in de wereldranglijst: van plaats 58 naar 44.
Uitzonderlijk hoogstaand
De Spaanse chef Rodrigo de la Calle blijft met El Invernadero de nummer één van de wereld. "Zijn gerechten en combinaties zijn niet alleen puur en smaaktechnisch perfect, maar ook de zorgvuldig aangepaste pairing zorgt voor een uitzonderlijk hoogstaand moment", aldus Fol.
© We’re Smart
Daarnaast werd Chantelle Nicholson (Apricity, Londen) bekroond tot Pure Plant Lady Chef of the Year 2025 voor haar inzet voor regeneratieve en ecologisch verantwoorde gastronomie.
We're Smart Green Guide
De We're Smart Green Guide 2025 beoordeelt wereldwijd 1.500 restaurants in 52 landen. Restaurants worden gerangschikt met één tot vijf Radijzen, afhankelijk van hun creativiteit met groenten en fruit. Dit jaar kregen 138 restaurants de maximale vijf Radijzen, waaronder 48 volledig plantaardige eterijen met een speciaal Groene Radijzen-label.
Voor meer informatie:
We're Smart
Claire Vellutstraat 1B 0701
3000 Leuven, België
[email protected]
weresmartworld.com