Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Johannes Adams over het kruidenseizoen van dit jaar:

"We hebben onze teeltcapaciteit voor peterselie en tijm aanzienlijk uitgebreid"

De Duitse kruidenoogst bevindt zich nu in de tweede helft. "We hebben nog steeds peterselie, tijm en munt op voorraad, en we verwachten dat deze gewassen uit onze eigen buitenteelt tot aan Kerst beschikbaar zullen zijn. Vooral in de aanloop naar de feestdagen is er een toenemende vraag naar regionale kruiden vanuit de regionale foodretail. Momenteel oogsten we de laatste koriander van dit seizoen. Daarnaast beschikken we nog over salie uit de kasteelt, hoewel we deze nu al moeten inkopen," aldus Johannes Adams, kruidenteler uit Düsseldorf. Naast zijn eigen kruiden levert Adams hoofdzakelijk geïmporteerde producten uit Kenia, zoals basilicum en rozemarijn, aan zijn klanten.


Johannes Adams is de vijfde generatie die het traditionele familiebedrijf leidt.

Dit jaar waren de oogsten in het open veld constant naar tevredenheid, vervolgt de kruidenspecialist. "Gelukkig hebben we geen ernstige hagelschade ondervonden. Vanwege personeelsredenen hebben we onze kasteelt dit jaar verminderd. Helaas zijn ook wij niet beschermd tegen personeelstekorten, en oogsten in het open veld is veel eenvoudiger te mechaniseren." Tijdens het hoogseizoen heeft Adams zo'n acht mensen in dienst, maar momenteel zijn dat er nog maar twee.

© Adams Kräuter
De vollegrondsteelt van het Duitse kruidenteeltbedrijf

Peterselie en tijm in opkomst
Toch overweegt hij volgend jaar meer rucola in de kas te planten. Adams: "Onder onze klanten bevinden zich ook veel regionale restauranthouders die hun producten persoonlijk bij ons komen afhalen. Onze kasrucola is bijzonder aantrekkelijk geprijsd voor deze doelgroep." De afgelopen jaren heeft Adams zijn assortiment geleidelijk toegespitst op klassiekers zoals platte en krulpeterselie. "We hebben de oogst van deze kruiden opnieuw verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, en onze teeltcapaciteit voor tijm is zelfs verdrievoudigd. Daarentegen hebben we de teelt van oregano sterk verminderd."

© Adams Kräuter
De sluiting van de groothandelsmarkt in Düsseldorf op 31 december 2024 was ook een 'gamechanger' voor Adams. "Gelukkig hebben we het grootste deel van onze klanten behouden, hoewel het extra reizen soms uitdagend is."

100 jaar kruidenteelt
Adams, die dit jaar het honderdjarig jubileum van zijn familiebedrijf viert, voorspelt dat het personeelstekort de komende jaren een cruciale factor blijft. "Ondertussen neemt ook de concurrentie op de kruidenmarkt toe, zowel nationaal als internationaal."

Voor meer informatie:
Johannes Adams
Kräutergarten Johannes Adams
Bonifatiusstraße 67
40547 Düsseldorf, Duitsland
Tel.: +49 211 59 23 08
[email protected]
www.adams-kraeuter.de

Gerelateerde artikelen → Zie meer