Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verlate Almería-oogst voorkomt overlap met Noord-Europese teelten

Het begin van het groentenseizoen in Almería verloopt met enige vertraging door de aanhoudende warmte, waardoor telers proberen de grootste plaagdruk te vermijden. Dezelfde hoge temperaturen hebben ook de Europese seizoenen verlengd, waardoor telers in de regio overlap met andere teelten proberen te vermijden.

"We zitten op ongeveer een derde van het normale volume, er is vertraging door de late aanplant. Nederland is bijna klaar en het is beter om niet samen te vallen met de lokale Europese teelten, want een overspoelde markt is niet gunstig. Het later geplante gewas start wel met een hogere kwaliteit. Dit jaar zijn de groenten gemiddeld twee tot drie weken later geoogst. Of dat positief of negatief uitpakt voor het totale aanbod, zullen we in het voorjaar zien," zegt Manuel Escánez, directeur van Las Hortichuelas.

© Fresh Plaza

Het tomaten-aanbod vormt ongeveer 60 procent van de teelt, met rassen zoals Cherry, Rama, Cocktail en Pera, en daarnaast worden ook komkommer, aubergine en watermeloen geteeld. Ongeveer 15 procent wordt in Spanje verkocht, de rest gaat naar Duitsland en Zwitserland, die veel waarde hechten aan biologische producten, net als de Scandinavische landen, legt Escánez uit.

"Tomaat is inmiddels een van de standaardgroenten bij consumenten door de diversificatie van soorten, bijvoorbeeld Pera in verschillende maten. Hetzelfde geldt voor komkommer, met drie maten: snack, midi en traditioneel, en voor aubergine met traditioneel, Blanca Rayada en Japonesa. Deze uitbreiding van het assortiment verhoogt het verbruik en levert meer toegevoegde waarde op," voegt hij toe.

© Las Hortichuelas

Volgens de markttrend stijgt de vraag vooral naar kleinere producten, zoals mini-tomaten, bijvoorbeeld Cherry of Cherry Rama, die goed worden verkocht.

© Las Hortichuelas

Over plaagbestrijding zegt Escánez: "De plagen van de laatste tijd kunnen alleen effectief worden bestreden met geïntegreerde bestrijding. Conventionele behandelingen verliezen effectiviteit door veelvuldig gebruik en insecten blijven het meest bruikbare hulpmiddel."

"De biologie volgt zijn gang, er komen voortdurend nieuwe plagen bij en nieuwe natuurlijke vijanden worden onderzocht en toegepast. De cyclus stopt nooit en we zullen steeds nieuwe uitdagingen in de tuinbouw moeten overwinnen," aldus Escánez.

© Las Hortichuelas

Efficiëntie is daarnaast essentieel, zowel op het veld als in het magazijn, want het doel is de groenten tegen de laagst mogelijke kosten op de markt te brengen. De verkoopprijs wordt bepaald door de supermarkten en de loonkosten door de overheid via het minimumloon. "Bedrijven moeten efficiënter werken, groot en klein, en dat is een hele puzzel," benadrukt de directeur.

Las Hortichuelas beschikt over 600 hectare teeltgrond en kan jaarlijks tot 65 miljoen kilo groenten leveren, zowel biologisch als conventioneel.

Voor meer informatie:
Manuel Escánez, Manager
Las Hortichuelas
Tel..: +34 950 349 016
[email protected]
www.hortichuelas.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer