Tomatenteler Wim Peters Kwekerijen en Carbyon, een ontwikkelaar van direct air capture-technologie (DAC), werken samen om te demonstreren hoe tomaten gekweekt kunnen worden met circulaire CO₂ die uit de omgevingslucht is afgevangen. In een kas bij het Field Lab van Carbyon in Eindhoven worden tomatenplanten rechtstreeks gevoed met deze circulaire CO₂. De volgende stap in de samenwerking is het vervangen van fossiele CO₂ door een DAC-systeem van Carbyon op locatie bij de tomatenteler in Someren.
© CarbyonCarbyon zegt met 1 Carbyon GO-machine 3 ton CO2 per jaar uit de lucht af te kunnen vangen. De machine werd afgelopen maand gelanceerd.
Bij traditionele kasteelt wordt extra CO₂ gebruikt als essentiële voedingsstof om de productie van suikers voor gewasgroei te versnellen en zo de opbrengst te verbeteren. Tomaten hebben typisch 30 kilogram CO₂ per vierkante meter per jaar nodig. Momenteel komt deze CO₂ voornamelijk uit fossiele bronnen: ofwel door ter plaatse aardgas te verbranden, ofwel via fossiele toeleveringsketens. Het gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK) verhoogt al de energie-efficiëntie en zet de bijbehorende CO₂-uitstoot nuttig in. Om de duurzaamheid van de teelt verder te verbeteren, werken Carbyon en Wim Peters Kwekerijen samen om fossiele CO₂ te vervangen door een klimaatneutraal alternatief.
In het Field Lab van Carbyon in Eindhoven groeien tomatenplanten in een kasomgeving waar atmosferische CO₂, afgevangen door het DAC-systeem van Carbyon, direct aan de planten wordt toegevoerd. Dit gesloten systeem toont niet alleen een nieuwe manier om kasomgevingen te verrijken zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, maar laat ook het potentieel van DAC zien voor de ondersteuning van CO₂ -neutrale voedselproductie.
© Wim Peters Kwekerijen
Innovatiekas tomatenteler
Voor Wim Peters Kwekerijen sluit dit partnerschap naadloos aan bij hun missie om te evolueren naar fossielvrije teelt met oog voor natuur en samenleving. Op hun locatie in Someren, in het zuiden van Nederland, beschikken ze over een innovatiekas waar ze experimenteren met nieuwe technologieën en teelttechnieken om duurzamer te worden. De volgende stap in de samenwerking is het vervangen van fossiele CO₂ door een DAC-systeem van Carbyon ter plaatse.
"Dit partnerschap is het begin van het opschalen van deze innovatie in de landbouw voor klimaatbewuste teelt," aldus Wim Peters van Wim Peters Kwekerijen. "Lokaal gewonnen CO₂ stelt ons in staat om gezonde, lokale voeding te telen met een betrouwbare toevoer van groene CO₂."
© Wim Peters Kwekerijen
Pilotproject
De tomaten in het pilotproject groeien al in een teelt waarbij met het nieuwe systeem wordt gewerkt. Het demonstratieproject loopt door tot 2025 en 2026, waarbij resultaten en geleerde lessen worden gedeeld met de partners om de technologie verder uit te rollen in de kassen van Wim Peters.
"Dit project is een mijlpaal voor zowel klimaattechnologie als landbouw," zei Hans De Neve, oprichter van Carbyon. "In plaats van CO₂ uit te stoten om plantengroei te ondersteunen, recyclen we het uit de lucht – en maken we van een probleem een hulpbron. Ik ben ontzettend trots dat onze eerste tonnen afgevangen CO₂ al worden gebruikt voor de tomaten van Wim Peters."
Voor meer informatie:
Wim Peters Kwekerijen
[email protected]
www.wimpeterskwekerijen.nl
Carbyon B.V.
[email protected]
www.carbyon.com