Telers kunnen energie besparen door biologische paprika twee graden kouder te telen, op voorwaarde dat het juiste ras wordt gekozen. Dat constateren onderzoekers van Viaverde.
Zij deden een proef met rode blokpaprika's Margrethe en Alzamora. Deze rassen vertoonden geen significante verschillen in opbrengsten bij een twee graden lagere etmaaltemperatuur. Toch lijkt Alzamora stabieler te blijven in opbrengst en kwaliteit. In het koudere regime lijkt Margrethe terug te vallen in productie en leverde meer (te) grove vruchten. Wie energie wil besparen, vindt in Alzamora een betrouwbare keuze, constateert An Van de Walle namens Viaverda op de website van het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT).
Het gaat om een proef uit 2024. De proef is opgezet in de biologische teelt van paprika met twee temperatuurregimes in een verwarmde kas. Op 1 februari 2024 werden twee rassen blokpaprika's geplant: Alzamora (Rijk Zwaan) en Margrethe (Enza Zaden), beide op onderstam Taritana TRC 3130 (The Rootstock Company). Er werd geoogst tot 9 november.
In de serre met het normale regime werden een stook- en ventilatielijn toegepast volgens de gangbare praktijk in de biologische paprikateelt. De etmaaltemperatuur in het kouder regime werd 2°C lager ingesteld. De kastemperatuur die daadwerkelijk werd behaald, lag gemiddeld over het etmaal ongeveer 2°C lager dan in het normaal regime. Dit was alleen zo in het voorjaar en het najaar, want in de zomer zorgde de zon ervoor dat de temperatuur in de serres gelijk opliep. Wekelijks volgden de onderzoekers de bodemtemperatuur op. In het begin van de teelt was de bodemtemperatuur van de koudere serre tot 1°C lager, daarna niet meer.
Margrethe haalde onder normaal regime 12,5 kg/m², maar zakte bij kouder telen naar 11,4 kg. Alzamora leverde 14,7 kg in normaal regime en kon dit met 14,3 kg bijna gelijk houden in de koudere serre.
Bron: CCBT